• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Rusya: Kürtleri Türkiye'yle konuşuyoruz, siyasal sürece katılımlarını istiyoruz

25/01/2018 17:39

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kürtlerin Suriye’deki siyasal sürece katılmasını sağlamak için gereken her şeyi yaptıklarını ve bu konuyu Türkiye’yle de konuştuklarını açıkladı.

Fotoğraf: Reuters


Sputnik’in haberine göre, Zaharova haftalık basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soruya, “Rusya, (Kürt sorununu Türkiye’yle) elbette konuşuyor. Bunu, hem (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov hem  de diğer Rus yetkililer yapıyor. Birkaç yıldır Kürt siyasi güçlerin Suriye’deki siyasal sürece dahil edilmesi için gereken her şey yapılıyor” diye yanıt verdi.

Şu anda tamamen Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin hazırlıklarına odaklandıklarını kaydeden sözcü, “Kürt temsilcilere kongre için davetiye gönderildi. Yanıtı artık onlarda aramak gerek. Daveti kabul edip etmemek ve dolayısıyla bu formata (kongreye) aktif bir biçimde katılmayı kabul edip etmemek onların cevabını bulması gereken bir soru” dedi.

Zaharova, Kürtlerin Suriye’deki rolüne ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi: “Kürt faktörü, Batılı partnerlerimiz tarafından da dahil olmak üzere, yıllardan beri kullanılıyor. Fakat bu Kürtlerin yararına olacak şekilde yapılmıyor. Benim izlenimime göre, Kürt halkı ancak uygun ve gerekli olduğunda kullanılıyor.”

Zaharova ayrıca, Soçi’de düzenlenecek Suriye konulu kongreye Kürtlerin davet edildiğini de tekrarladı.

Daha önce çeşitli Kürt temsilciler, Rusya’yı, Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği ‘Zeytin Dalı Harekatı’na ‘göz yummakla’ suçlayıp bu nedenle Soçi’deki kongreye katılmayacaklarını söylemişti.

Bu arada Zaharova daha önce de Rusya’nın girişimi ile Soçi’de 29-30 Ocak’ta düzenlenecek kongre için 1600 Suriyeliye davet gönderildiğini söylemişti. Hem Suriye hükümetinden hem de muhaliflerden temsilcilerin davet edildiği kongrede, ülkenin yeni anayasasının tartışılması bekleniyor.

Dışişleri kaynakları: Soçi’ye YPG davet edilmedi

Reuters’a bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar, Rusya ve İranlı yetkililere, ‘PKK’nın devamı örgütleri (YPG-PYD) Soçi’de görmek istemediklerini’ net bir dille aktardıklarını belirtti.

Kaynaklar, bu talebin her iki garantör ülke tarafından da kabul gördüğünü kaydetti.

Soçi zirvesine ilişkin yapılan son hazırlık toplantısında listelerin üstünden geçildiğini ve büyük oranda mutabakata varıldığını da söyleyen kaynaklar, “Katılımcılar konusunda listeler birkaç güne kesinleşecek. Mümkün olduğu kadar Suriye halkından her kesimden temsilci bulundurmayı amaçlıyoruz” dedi.

Aynı kaynaklar, toplantıya YPG ile ilişkisi olmayan Suriyeli Kürt grupların davet edileceğini, bu kapsamda Suriye Yüksek Müzakere Heyeti’ne katılan Suriye Kürt Ulusal Konseyi temsilcilerinin yanısıra Rusya’nın belirlediği aşiret ve sivil toplum temsilcilerinin Soçi’de olacağını kaydetti.

Suriyeli muhaliflerin bazılarının hala Soçi toplantısıyla ilgili tereddütleri bulunduğunu da belirten diplomatik kaynaklar, yaklaşık 1500-1600 kişilik bir katılım beklendiğini de söyledi.

Rusya’nın Soçi’ye davet ettiği ülkeler: ABD, Britanya, Çin, Mısır, Ürdün, Irak…

Dışişleri kaynakları: Rusya’ya taahhüt yok, Soçi’ye YPG davet edilmedi

Kategori:Dünya

SON HABERLER

Yapay zeka enerjiye doymuyor: Google üç yeni nükleer santral kuracak

Google yapay zeka veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak için üç nükleer enerji santrali kuracak.

İmamoğlu: Tarih sizi 'faize karşıymış gibi görünen en büyük faizciler' olarak yazacak

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu: “Tarih sizi ’16 milyon seçmenin iradesine uyduruk suçlamalarla yapılan 19 Mart darbesinin finans ayağı’ diye hatırlayacak. Bu lekeden asla kurtulamayacaksınız.”

Araştırma: Erkekler kadınlara göre daha sık ve kısa sürede aşık oluyor

Yeni bir araştırmada erkeklerin kadınlara kıyasla daha kısa sürede aşık olduğu tespit edildi.

ABD'de kasırga ve fırtına: En az 21 kişi hayatını kaybetti

ABD’nin Kentucky ve Missouri eyaletlerinde etkisini gösteren şiddetli fırtına ve kasırga nedeniyle ilk belirlemelere göre 21 kişi hayatını kaybetti.

Bilal Erdoğan'dan doğurganlık açıklaması: Yeni bir demografik el bombası şu an ortada

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan “Yeni bir demografik el bombası şu anda ortada” dedi.

ABD'li bakan, Çavuşoğlu'nu yalanladı: 'Güvenli hat' teklifinde bulunmadım
Şam: Hava savunmamız Türkiye'ye karşı hazır

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 755 gündür hapiste

YAZARLAR

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Berkant Gültekin: Saray, demokrasi musluğunu uygun gördüğüne açacağının sinyalini veriyor

Salih Cenap Baydar: Demokrasinin özü hesap soran vatandaş, hesap veren siyasetçidir

Remzi Özdemir: Türkiye'de en büyük sorun gelir adaletsizliği

Attila Aşut: Arapça sevdalısı siyasetçiler tehlikeli sonuçlar doğuracak sözcükleri kullanırken kılı kırk yarmalı…

Orhan Gazi Ertekin: Aleviler, Kürtlerin kaçınılmaz olarak dahil olacağı anayasal sürece hazırlandılar mı? 

Özgür Orhangazi: Dış sermayeye yapılan ödemeler 2025'in ilk çeyreğinde 6,5 milyar dolara ulaştı

Ender İmrek: Çözüm süreci sağlam hukuki güvenceler, uluslararası gözetim ve toplumsal seferberlikle doğru hatta ilerleyebilir

Orhan Gökdemir: Halk demokrasisine ihtiyacımız var

Umur Talu: Ne iktidar devletinin ne de 'devlet'in özündeki nefret ve şiddet bitiyor

Emin Çölaşan: AKP'li belediyelerde yolsuzluk molsuzluk yok, tertemiz!

Onur Çanakçı: Kronikleşen kriz hali

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×