‘Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’, en son AKP iktidara gelmeden iki yıl kadar önce 11 Haziran 2000’de değiştirilmiş. AKP bu yönetmeliği 4 Mart 2006’da, 6 Mayıs ve 19 Aralık 2010’da, 17 Nisan ve 4 Temmuz 2015’te, 19 Ocak ve 8 Eylül 2016’da, 19 Haziran 2020’de, 12 Mayıs ve 23 Kasım 2022’de, 18 Haziran ve 12 Temmuz 2023’te değiştirdikten sonra, 9 Ocak 2026’da bir kez daha değiştirmiş!
AKP’nin pek çok yasada ve yönetmelikte benzer şekilde sık sık değişikliklere gittiği biliniyor. Bu nedenle yasa ve yönetmeliklerin AKP’nin oyuncağı olduğunu söylemek yanlış olmuyor.
Örneğin yönetmeliğin ‘gerçekleştirilen atama ve yer değiştirme işlemlerine ilişkin temel ilkeleri’ içeren dördüncü maddesinde “Öğretmenlerin Ülke genelinde dengeli dağılımını sağlamak esastır” (m 4.a) deniyor. Ancak hem yöreye göre hem de okulun imam hatip okulu olup olmamasına bağlı olarak, öğretmen başına düşen öğrenci sayılarının çok farklı olması, uygulamada bu ilkeye uyulmadığını gösteriyor. Ayrıca sözleşmeli öğretmen ile öğretmen olmayanların da öğretmen olarak kullanılması da bu ilkeyle bağdaşmıyor.
Bu yönetmeliğin, Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi, (kanunda meslek sözü geçse de) öğretmenlik mesleğini ve öğretmeni hiçe sayan bir yönetmelik niteliğinde olduğu görülüyor. Bu yönetmelikle, özellikle mazerete ve isteğe bağlı yer değiştirme ile norm kadrosu fazlası gibi önemli konularda yandaşlardan oluşan komisyonlar karar vereceği için, muhalif öğretmenlerin mağdur edileceği şimdiden belli oluyor.
Yurttaşların haklarını korumakla görevli Danıştay’ın, içerdiği tutarsızlıkla ve yaratacağı mağduriyetler nedeniyle bu yönetmeliği iptal etmesi bekleniyor.