Uluslararası haber ajansı Reuters ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuyla Suriye sınırından IŞİD’in varlığını temizleyen Türkiye’nin ‘terör tehdidi’ni tamamen ortadan kaldırmak amacıyla güneye yönelebileceğini öne sürdü.

Fotoğraflar: Reuters
Türkiye Özgür Suriye Ordusu unsurlarıyla birlikte 24 Ağustos’ta IŞİD’in kontrolündeki Cerablus’a yönelik operasyon başlatmıştı. TSK’ya bağlı kara ve hava unsurlarının yanı sıra koalisyon güçlerinin hava desteği verdiği operasyon kapsamında önce Cerablus ve çevresi, geçen hafta sonu da Çobanbey ve çevresi IŞİD’den temizlenmişti. Halihazırda Türkiye’nin güney sınırındaki Azez-Cerablus hattında IŞİD varlığı kalmadı.
‘Fiilen güvenli bölge oldu’
Son durumu Türkiye’den yetkililerle görüşen Reuters, bir üst düzey yetkilinin şu sözlerini aktardı: “Cerablus’ta başlatılan operasyonun ilk amacı IŞİD’in Türkiye sınırından uzaklaştırılmasıydı. ÖSO’ya verilen destekle 12 günlük operasyon sonucunda Azez-Cerablus hattı kapatıldı ve planın ilk aşaması tamamlandı. Şu anda Azez-Cerablus hattında belirlenen bölge ‘fiilen bir güvenli bölge’ oldu. Şu ana kadar denetimi ele geçirilen bölge son derece dar ve IŞİD’den yapılabilecek saldırılara açık. Eğer IŞİD’den herhangi bir şekilde Türkiye tarafına yönelik roket ya da başka şekilde saldırı olursa daha aşağı ve ileri gitmek zorunda kalınabilir. Suriye’de bundan sonra yapılacaklara uluslararası koalisyon ve Suriye’deki ÖSO gibi lokal güçlerle birlikte karar verilecek.”
Haberde Türkiye’nin başından beri hem sivillerin korunması ve mültecilerin yerleştirilmesi hem de IŞİD gibi unsurların temizlenmesi için Suriye’de bir ‘güvenli bölge ya da uçuşa yasak bölge’ kurulmasını savunduğu kaydedildi. Buna karşılık ABD olmak üzere uluslararası toplumdan Türkiye’nin bu talebine kulak asılmadığına dikkat çekildi.
Yeniden gündemde
Bugüne kadar uluslararası toplumdan destek görmeyen bu talep Azez-Cerablus hattının IŞİD’den temizlenmesinin ardından Ankara tarafından yeniden gündeme getirildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün G20 toplantısı için gittiği Çin’de düzenlediği basın toplantısında bu hattın ‘bir güvenli bölge ya da uçuşa yasak bölge’ ilan edilmesi teklifini hem ABD hem Rusya devlet başkanlarına sunduğunu belirtmişti. Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’den temizlenen 90-95 km uzunluğunda ve 40-45 km derinliğinde bir hattın güvenli bölge ilan edilmesi için ilgili ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.
Erdoğan, Çin dönüşü uçakta gazetecilere de ABD ile Rakka konusunda bir işbirliğine gidilebileceğini belirterek, “Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. ‘Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır’ dedik. Biz artık bölgede var olduğumuzu göstermek durumundayız. Eğer geri adım atarsak, oralara işte DAİŞ gibi, PKK gibi, PYD gibi, YPG gibi terör örgütleri yerleşir. Benzer riskler Irak için de söz konusu. Orada da PKK kendine yer edinmeye çalışıyor” demişti.
‘Destek gelmezse de güvenli bölge zaten oluştu’
Reuters’e “Güvenli bölge şu anda zaten fiilen işlevsel hale geldi” diyen bir başka üst düzey yetkili de şunları aktardı: “Türkiye, ABD ve Rusya’dan yine bu konuda destek istiyor. Onların destek vermesi özellikle uçuşa yasak bölge olması açısından çok önemli. Çekinceleri var ama bunlar güvenli bölge olmamasının verdiği zarardan daha büyük değil. Ortak bir nokta bulunacağını umut ediyoruz ama destek gelmezse de adına ne dersiniz bilmem ama bir güvenli bölge zaten oluştu.”
Menbiç hedef haline gelebilir
‘Fırat Kalkanı’ operasyonuyla IŞİD’den temizlenen bölgenin derinliğinin çok fazla olmaması operasyonun ilerleyen aşamalarında TSK destekli ÖSO unsurlarının güneye inmesi ihtimalini de gündeme getirdi.
Reuters’a göre özellikle ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu öncesinde aralarında Türkiye tarafından ‘terör örgütü’ olarak nitelendirilen Suriye’deki Kürt gruplardan YPG’nin de yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’den aldığı Menbiç bir hedef haline gelebilir.
Zira ABD, Menbiç operasyonu tamamlandıktan sonra YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekileceği taahhüdünde bulunmuştu. Ankara bu unsurların çekilmemesi halinde hedef haline gelebileceğini açıkça ifade ediyor.
‘Türkiye Menbiç konusunda ısrarcı olacaktır’
Reuters’in haberinde AKP Sözcüsü Yasin Aktay’ın olası bir Menbiç operasyonu için Türkiye’nin bu bölgede ‘fiili bir durum yaratılmaması’ konusunda son derece hassas olduğunu belirtip şöyle dediği aktarıldı: “Türkiye kendi sınırı içinde DAEŞ terörüne karşı çıktığı gibi, Türkiye’ye karşı her gün can alan PKK’ya lojistik destek vermekte olan PYD’nin de orada yapılanmasına müsaade etmeyecek… ABD, ‘PYD unsuru kalmadı’ dese de fiilen orada PYD unsuru kaldığını biliyoruz. Çekilmezlerse, Türkiye Menbiç’in sahiplerine verilmesi konusunda ısrarcı ve kararlı olacaktır.”
Haberde Türkiye’nin uzun süredir Suriye’deki Kürt grupların Cezire, Kobani ve Afrin kantonları arasında kalan bölgeyi denetim altına alarak Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridoru oluşturulmasına karşı çıktığı hatırlatıldı.