İngiliz haber ajansı Reuters’in koalisyon tartışmalarına ilişkin haber analizinde, TBMM başkanlığı için ‘çok iddialı bir isim olmayan’ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın aday gösterilmesinin bir AKP-CHP koalisyonu ihtimalini güçlendirdiği savunuldu.
AKP birinci turdan sonra Baykal’a desteğini açıklayacak
AKP’nin Yılmaz’ı aday olarak belirlemesinin CHP’nin adayı Deniz Baykal’a destek ve bu partiyle ortak hareket etmeye dair yeşil ışık olarak görüldüğü belirtilen haber analizde, üst düzey bir CHP’li bir yetkilinin şu sözlerine yer verildi: “Görece daha düşük profilli Yılmaz’ın Meclis başkanlığına aday olarak gösterilmesi muhalefet partileriyle ortak hareket etmek istediklerinin işareti. Ben üçüncü tura kalıp Yılmaz’ı zor duruma düşürmeden AKP’nin birinci turdan sonra Baykal’a destek açıklamasının geleceğine inanıyorum.”
Üst düzey bir başka CHP’li yetkili de Yılmaz’ın düşük profilli bir aday olduğunu kaydederek, “Savunma bakanlığı dönemindeki karnesi nedeniyle ne Kürtlerden ne de MHP’den oy alabilir. Demek oluyor ki AKP kendi adayında çok ısrar etmeyip ya Baykal ya da İhsanoğlu’nu destekleyecek” dedi.
CHP’yle anlaşırsa Baykal’ı, MHP’yle anlaşırsa İhsanoğlu’nu
HDP’nin kendi adayını destekleyeceğini vurgulayan Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise şunları söyledi: “Başkan adaylığı konusunu koalisyon taktiklerinin bir parçası olarak görüyorum. Yılmaz düşük profilli bir aday ve büyük ihtimalle koalisyon pazarlıklarına göre, diğer iki partinin gösterdiği adaylardan birini seçtirmeye yönelik bir hamle olarak görünüyor. Yani AKP koalisyon için CHP ile anlaşırsa Baykal’ı, MHP ile anlaşırsa İhsanoğlu’nu destekleyecektir.”
Kırmızı çizgilerimiz var ama…
CHP’li üst düzey bir yetkili, CHP’nin koalisyonun bir parçası olması gerektiğini belirterek, “AKP olmadan bir hükümet olamayacağı net şekilde ortaya çıktı. Kırmızı çizgilerimiz var elbette ama karşılıklı adımlarla ortak bir noktada buluşabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.
‘Büyük koalisyon’ olarak adlandırılan AKP ve CHP’nin kuracağı muhtemel hükümet, anayasayı referandumsuz değiştirecek çoğunluğa sahip olabilecek.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, “Koalisyon seçeneklerini CHP olarak yapıcı bir anlayışla değerlendirmekte kararlıyız” dedi.
Mayınlı alanlar
“Seçimlerden sonra ortaya çıkan tablo birçok açıdan sıkıntı yaratıyor. İstikrarlı bir koalisyon hükümeti kurulması ihtimali gerçekten çok zayıf” diyen AKP’li bir yetkiliyse, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması, dört eski bakanın durumu ve Suriye başta olmak üzere dış politikayı ‘mayınlı alanlar’ olarak tarif etti.
Ak Parti’nin tabanı MHP’yi, tavanı CHP’yi istiyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da hızlı bir şekilde hükümet kurulmasını istediğini aksi takdirde erken seçim yapılacağını tekrar vurguladığını kaydeden AKP’li üst düzey başka bir yetkili, “Partide CHP ile de MHP ile de koalisyon kurulmasını isteyenler var” dedi ve şöyle devam etti: “Daha dengeli bir sürecin yürütülmesini isteyenler CHP ile koalisyonu istiyor, ki CHP’den bu konuda olumlu sinyaller de gelmiyor değil. Ancak tabana yakınlığı nedeniyle MHP ile birlikte hareket edilmesini isteyenler de var ama bunun getireceği büyük sorunları göğüslemek kolay olmaz.”
“Ak Parti’nin tabanı MHP’yi, tavanı, yani parti yönetimi, ise CHP’yi koalisyon ortağı olarak istiyor” diyen AKP’li diğer bir yetkiliyse şunları söyledi: “Parti yöneticileri CHP ile koalisyonun Türkiye’deki sorunların çözümü için daha makul olabileceğini düşünüyor, ki ben de buna yakın duruyorum. Çünkü bu sürdürülebilir bir siyaset değil, sürdürülebilir bir gerilim değil. Yeni dönemde bunun olması lazım.”
MHP’yle koalisyon ihtimali her gün zayıflıyor
AKP’li yetkililer, MHP’yle hükümet kurulması halinde çözüm sürecinin tamamen biteceğini, bunun alınan tüm mesafenin kaybı olacağını ve yeniden çatışma döneminin başlayabileceğini, diğer yandan HDP başta olmak üzere diğer partilere kayan Kürt oylarının tamamen kaybedileceğini belirtiyor.
“MHP ile kurulacak bir koalisyon AK Parti’nin sonu olacaktır” diyen AKP’li bir başka yetkili, MHP ile hükümet kurulmasının halen bir seçenek olduğunu ancak bu partiden beklendiği gibi ılımlı açıklamalar yerine tam tersi yönde değerlendirmelerin başlangıçta yüksek olan bu ihtimali her geçen gün zayıflattığını ifade etti.
AKP ve CHP’li yetkililer, her iki partide de bu koalisyona karşı çıkanlar olduğunu belirtirken, CHP’li bir yetkili, AKP ile bir koalisyon yapmanın partileri için ciddi sıkıntı ve tepki getireceğini vurguladı.