Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için “Ey New York Times haddini bil” karşılığını alan New York Times’ın ardından, Türkiye’yi sarsıntılı bir döneme girebileceği yolunda bir analiz yayınlayan uluslararası haber ajansı Reuters Erdoğan’ın yine pek hoşuna gitmeyecek bir analize daha imza attı.

Fotoğraf: DHA
Reuters dün Erdoğan için “Erdoğan Türkiye’yi sarsıntılı bir döneme sokabilir” ifadelerinin yer aldığı bir değerlendirme yayınlamıştı.
Ayla Jean Yackley ve Nick Tattersall imzalı ikinci analiz ise, “Seçimler öncesinde Erdoğan’ın eleştirel medyayla savaşı kızıştı” başlığını taşıyor. Değerlendirmede Erdoğan’ın muhalif kesim üzerindeki baskıları bir kez daha kaleme alındı.
Analizde, Anayasa’nın Erdoğan’a seçim faaliyetleri yürütmesine izin vermemesine rağmen kendisinin Türkiye’nin her yerinde sahne aldığı ifade edilirken, Erdoğan için, “7 Haziran’daki seçim öncesinde AKP’nin yeterli bir başarıya imza atıp kendisine daha büyük bir güç sunmasını umuyor” denildi.
Yazıda sadece yerel basının değil, uluslararası medyanın da Erdoğan’ın hışmından payına düşeni aldığı vurgulanırken New York Times gazetesinin eski muhabirlerinden Stephen Kinzer’ın Erdoğan tarafından ‘devletin düşmanı‘ olarak nitelendirildiği için kendisine verilmesi planlanan fahri hemşerilik beratının son anda iptal edildiği hatırlatıldı.
Analizde Erdoğan’ın Uşak mitinginde New York Times için söylediği “Ücretli şarlatanlar” sözlerine de yer verildi.
New York Times ve Hürriyet hedefte
Erdoğan’ın son günlerde New York Times ve Hürriyet gibi yayın organlarına yönelik sert eleştirilerde bulunduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, “Bu ay içinde bir savcı da hükümet karşıtı iki TV kanalının ‘terörizmle bağlantılı suçlamalar’ nedeniyle kapatılması talebinde bulundu” denildi.
Uluslararası basın özgürlüğü sıralamalarında son sıralarda yer alan Türkiye’de Erdoğan’ın basının özgür olmadığı iddialarını reddettiği belirtilirken, “Ocak ayında yaptığı bir konuşmada Türkiye’deki gazetecilerin Avrupa’dakiler arasında en özgür olanlar olduğunu söylemişti” ifadesi kullanıldı.
Geçmişte birçok gazetecinin terör suçlamasıyla hapse atıldığı hatırlatılan yazıda, “Şu anda da bir düzine gazeteci 2013 Aralık’ta Erdoğan’ın gizli çemberi etrafında dönen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kaynak gösterilerek yasal işlemlere maruz bırakılıyor” yorumu yapıldı.
Yazıda Dumanlı’nın görüşlerine de yer verildi
Analizin son bölümünde geçtiğimiz aylarda gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve halen yurtdışına çıkış yasağı bulunan Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın görüşlerine de yer verildi.
Dumanlı Reuters’a yaptığı açıklamada “Seçimlerle doğrudan bir bağlantı görüyorum. Bir diktatör mantığıyla birisi sizi düşman ilan edebilir ve önceden hazırlanmış hakim ve savcılarla sizi linç edebilir” dedi.