“Kuvvetle muhtemel ki Türkiye’deki genel seçimler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık hayalini ulaşılması daha da güç bir noktaya öteleyecek ve son dönemin bu en kutuplaştırıcı lideri hakimiyetini korumaya çalıştıkça ülke bir sarsıntı dönemine girecek.”
‘Yıkıcı bir yolda ilerlemek’le eleştirdiği Erdoğan tarafından haddi bildirilen ABD’nin saygın gazetesi New York Times’ın ardından uluslararası haber ajansı Reuters da Erdoğan’ın pek hoşuna gitmeyecek bir analize imza attı.
Seçim arefesindeki Türkiye’nin irdelendiği analiz yukardaki satırlarla başladı.

Fotoğraf: Reuters
Nick Tattersall ve Orhan Çoşkun imzalı değerlendirmede, Erdoğan’ın Anayasa’ya rağmen, 7 Haziran öncesinde Türkiye genelinde mitingler düzenlemesi, seçim sonuçlarına ne kadar önemsediğine bağlandı; buna karşılık AKP’nin başkanlık sistemi için gereken Anayasa değişikliğini sağlayacak çoğunluğa ulaşmanın pek de olası görünmediği belirtildi.
Erdoğan’ın kutuplaştırıcı liderliğine vurgu yapılan değerlendirme şu ifadeler sürdü: “Bu seçim, son yıllarda yargı, polis ve medyadaki hakimiyeti artıran Erdoğan için neredeyse varoluşsal bir öneme sahip. AKP’nin çoğunluğu zayıflarsa sonraki döneme Erdoğan’ın kontrolü elinde tutmak vereceği mücadele damga vuracak.”
‘Erdoğan, bu hareketin lideri ama…’
“Kendisi kontrolün elinden kayıp gitmesine seyirci kalacak bir lider değil” denilen analizde Erdoğan’ın bu yüzden son dönemde başbakanın görevi sayılan pek çok işi üstlendiği, bunun da partide huzursuzluğa yol açtığına işaret edildi.
Reuters, AKP’li üst düzey bir ismin, “Erdoğan bu hareketin lideri. AK Parti’de olanlar bunu çok iyi biliyor… Ama yavaş yavaş, bazıları onun başkanlık üzerindeki ısrarından doları rahatsızlık hissetmeye başladı” sözlerini de aktardı.
Erdoğan’ın sistemdeki problemleri gördüğü ve bu nedenle başkanlık istediğini iddia eden kaynağa göre, Erdoğan bu hamleyi Davutoğlu’na karşı bir adım olarak görmüyor.
“Erdoğan’ın söylemi ve halkla iletişim becerisi ona parti tabanında üstünlük veriyor” denilen analizde bazı destekçilerinin onun için ölmeye hazır olduklarını göstermek için kefen giydiğine dikkat çekildi.
‘Ortadoğu’da bir kahraman olabilirdi’
Analizin son bölümündeyse Erdoğan’ın geçmiş dönemlerde ‘Müslüman demokrat‘ olarak görüldüğü, ama bu durumun son dönemde değiştiği belirtildi.
Erdoğan ile Fethullah Gülen cemaati arasında yaşanan gerilimi hatırlatan Reuters, 14 Aralık’ta gözaltına da alınan Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’yla da konuşmuş.
Dumanlı’ya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’daki değişim 2010 Anayasa referandumunun ardından başladı.
Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrildiği 3 Temmuz darbesinin Erdoğan’ın ‘paranoya duygusu‘nu beslediğini söyleyen Dumanlı, “Daha çoğulcu daha katılımcı bir demokrasi, onu Ortadoğu’da bir kahraman yapardı” diye konuştu.