Britanya’daki De Montfort Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, plastik şişeleri protez bacağa dönüştürdü.
BBC’deki habere göre proje ekibindeki mühendisler, geliştirdikleri yöntemin protez uzuv maliyetini 5 bin sterlinden (34 bin 700 lira) 10 sterline (69.4 lira) düşürebileceğini söyledi. Mühendisler, ayrıca, Hindistan’daki bir rehabilitasyon merkezinde denenmeye başlanan protezlerin sadece maliyeti düşürmediğini aynı zamanda geri dönüşüm sağlayarak çevreye de hizmet ettiği vurguladı.
Leicester kentindeki üniversitede geliştirilen yöntem uyarınca plastik şişeler önce polyester ipliğe dönüştürülüyor; bu malzeme ısıtılarak eritiliyor ve kalıplara konularak kişiye özel olarak üretilen protezlere son şekli veriliyor.
Leicester’de üretilip Hindistan’a yollanan protezlerin denendiği Caypur kentindeki rehabilitasyon merkezinde görevli doktorlardan Karthikeyan Kandan protezlerin bacakları ampute edilen iki gençte denendiğini belirterek, “Sonuçlar hepimizi memnun etti ve etkiledi. İkisi de çok memnun” dedi.
Kandan, projenin dünyanın karşı karşıya olduğu iki sorunla -plastiğin neden olduğu çevre kirliliği ve protezlerin üretiminde kullanılan malzemenin pahalılığı- mücadelede önemli bir adım olduğunun altını çizdi.