Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle Irak merkezi yönetimi arasında Türkiye’yi de yakından ilgilendiren petrol krizinde kritik bir adım atıldı. Taraflar, Kürt petrollerinin ihracatının Devlet Petrol Pazarlama Teşkilatı (DPPT) üzerinden yapılması, bunun karşılığında Kürtlere DPPT’de temsil hakkı tanınmasında uzlaştı.
Bağdat Türkiye’yi tehdit etmişti
Kendi petrollerini DPPT’yi baypas ederek doğrudan Erbil üzerinden ihraç etme hakkı bulunduğunu savunan Kürt yönetimi, Türkiye’yle tek taraflı olarak petrol anlaşması yapmış; ihracat ilk etapta sınırdan kamyonlarla başlamıştı. Ancak Bağdat yönetiminin tarafları mahkemeye verme tehdidi nedeniyle Kerkük-Ceyhan boru hattından sevkıyat ertelenmişti. İşte bu kriz nedeniyle Erbil-Bağdat hattında devam eden müzakerelerden ilk sonuç çıktı.
Gelir anlaşmazlığı sürüyor
Merkezi hükümetin enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Kürtlerin geri adım attığını savunarak, “Saatler süren görüşmelerden sonra, Kürt bölgesindeki kardeşlerimizin SOMO’da temsil edilmesinde ve SOMO’nun petrol ihracatından sorumlu tek ulusal kurum olduğunda anlaştık. Bu, ileriye doğru atılmış önemli bir adım ” dedi.
Şehristani, Türkiye’yle ihracattan elde edilecek gelirin nasıl paylaşılacağı konusundaki müzakerelerin devam ettiğini de vurguladı.
Türkiye için ne anlama geliyor?
Bu uzlaşmanın Türkiye için ne anlama geldiğini kestirmek içinse erken. Zira Bağdat’ın Türkiye’yi mahkemeye verme tehdidinden vazgeçmesi beklense de, DPPT üzerinden ihracatın anlaşmada değişikliklere yol açması ihtimali de yok değil.