Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarınca Niğde’de bir polis, bir jandarma ve bir yurttaşın öldürüldüğü saldırıyla ilgili iddianame Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Dördü tutuklu 11 kişinin yargılanmasına 12 Ocak 2015’te başlanacak.
İddianamenin en dikkat çekici noktalarından biriyse saldırganların, Reyhanlı’da 53 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı eylemde adı geçen sanığın yardımıyla Türkiye’ye girmiş olması.
Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki 20 Mart 2014’deki saldırıyla ilgili olarak hazırlanan iddianamede IŞİD terör örgütü üyesi ve hala Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Alman vatandaşı Benjamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri için üçer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istendi.
Aynı dosyada bazıları Türkiye vatandaşı sekiz kişi hakkında da yardım ve yataklıktan çeşitli cezalar istendi.
Üç IŞİD’çiyi Türkiye’ye geçiren Reyhanlı sanığıymış
İddianamede, saldırıyı gerçekleştirilen üç teröristin yaklaşık 10 ay kaldıkları Suriye’deki IŞİD kampından Türkiye’ye geldikleri, Türkiye’ye geçiren kişinin de Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili görülen davada adı geçen Heysem Topalca olduğu kaydedildi.
AKP Reyhanlı’yı Esad’a yıkmıştı
Ancak AKP hükümeti, daha ilk günden Hatay’ın Reyhanlı içesindeki 11 Mayıs 2013’te gerçekleşen saldırıyı Suriye rejiminin işlediğinden emin biçimde konuşmuştu. Dönemin Başkabakanı Tayyip Erdoğan, Reyhanlı’daki saldırıların Suriye’de organize edildiğini belirterek, “Bu işin takipçisiyiz, bedelini kendilerine ağır ödeteceğiz” demişti.
Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler ise “Olayı gerçekleştiren örgüt, bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi. Bunların Suriye’deki rejim yanlısı örgütlerle ve oradaki istihbarat örgütleriyle irtibatlı oldukları tespit edildi” demişti.
Öyle bir örgüt yok
Saldırının arkasında Esad rejimi yanlısı Suriye gizli servisi El Muhaberat bağlantılı bir silahlı grup olduğu iddia edilmiş ardından bu grubun da THKP/C Acilciler isimli örgüt olduğu öne sürülmüş. Ancak saldırıların arkasında olduğu iddia edilen THKP/C Acilciler üyesi Mihraç Ural günümüzde böyle bir örgütün olmadığını açıklamıştı.
Bu yöndeki iddia, siyasi mülahazalar dışında hiçbir delile dayandırılamamış, kısa süre sonra da Reyhanlı soruşturması için yayın yasağı getirilmişti.
Ne olmuştu?
Üç IŞİD’li 20 Mart’ta Hatay’dan İstanbul’a yola çıkmış ancak Niğde’de rutin yol kontrolüyle karşılaşmıştı. Aracı durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ve polis memuru Adem Çoban’ı öldürmüş, yedi asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar’ı da vurarak kaçmıştı.
Çatışmada yaralanan ve tedavi için Eminlik Köyü’ndeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’na giden teröristlerden ikisi burada, diğeri de Köşkönü Köyü’nde yakalanmıştı.
Ankara’ya gönderilen üç IŞİD’li sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklanmıştı.
‘MİT, Niğde saldırısı faillerinin Türkiye’de olduğunu biliyordu’
Hükümet, üç IŞİD militanının akıbetini ‘özel hayatın gizliliği’ gerekçesiyle açıklamadı