Netanyahu'nun sahiplendiği, Arapların kınadığı 'büyük İsrail' nedir?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistin topraklarını da içeren ‘büyük İsrail’ vizyonuna bağlılık bildirmesi Arap ülkelerince kınadı. Peki ‘büyük İsrail’ nedir?

Fotoğraf: @sharonga / X

Netanyahu 12 Ağustos’ta i24 News yayınında tarihi ve manevi bir misyonu bulunduğunu öne sürerek işgal edilmiş Filistin topraklarını da içeren ‘büyük İsrail’ vizyonuna bağlılığını koruduğunu söylemişti.

Muhabirin ‘büyük İsrail’ vizyonunuyla arasında bir bağ kurup kurmadığı sorusuna da Netanyahu “Çok” yanıtını vermişti.

İsrailli aşırı sağcı milletvekili Şaron Gal, kısa bir süre önce Netanyahu’ya ‘büyük İsrail’i simgeleyen bir muska hediye etmişti.

Arap ülkeleri kınadı

Aşağıdaki Arap ülkeleri İsrail başbakanının açıklamasını kınadı:

  • Suudi Arabistan
  • Katay
  • Yemen
  • Filistin

Ayrıca Arap Birliği’nden de dün (13 Ağustost) şu açıklama geldi:

“İşgal devleti İsrail’in başbakanının ‘büyük İsrail’ denen oluşumun ön hazırlığı olarak Arap topraklarının bir kısmının işgaline ilişkin sözlerini şiddetle kınıyoruz.

Bu açıklamalar, Arap ülkelerinin egemenliğine tehdit olduğu gibi bölgenin güven ve istikrarını da baltalayıcı nitelikte.” 

Büyük İsrail nedir?

‘Büyük İsrail’ ifadesi, Siyonist Revizyonist hareketin kurucusu ve iktidardaki Likud partisinin fikir babası sayılan Zeev Jabotinsky dahil bazı Siyonistlerce günümüz İsrail topraklarının yanısıra Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yla Ürdün topraklarını belirtmek için kullanılıyor.

Times of Israel’in aktardığına göre terim, 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan sonra İsrail ve o dönem ele geçirdiği bölgeleri (Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri) tanımlamak için yaygınlaştı.

İfade bu bölgelerin çoğunu ilhak etmek veya kontrol etmek istediklerini vurgulayan İsrail’deki bazı aşırı sağcı figürlerde hala kullanılıyor.

‘Büyük İsrail’ terimi İncil veya tarihsel açıklamalara göre genişletilmiş sınırları bulunan İsrail’i tanımlamak için de kullanılıyor ve birçok versiyonu bulunuyor. Örneğin versiyonlarından biri bugünkü Ürdün, Lübnan, Suriye, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan’ın bazı bölgelerini kapsıyor.

Middle East Eye’ın haberine göre geçen yıl bir belgeselde Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail sınırlarının Şam’ı da kapsayacak biçimde genişletilmesini savunmuştu.


Bakan, İsrail’in sadece tüm Filistin topraklarını değil, Ürdün, Lübnan, Mısır, Suriye, Irak ve Suudi Arabistan’ın bazı bölgelerine de yayılacak hale geleceğini savunmuştu.

Netanyahu: Osmanlı İmparatorluğu geri dönmeyecek

Netanyahu: İran yeniden büyük olabilir

İsrail Gazze’de beş gazeteciyi öldürdü

Gazze’yi topyekün işgal planı İsrail basınında