30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin 2011’de halk isyanıyla devrilmesinden sonra Mısır’da yapılan tarihi eser kaçakçılığının faturasının sanılandan ağır olduğu ortaya çıktı. Tarihi Eserler Bakanlığı’nın tahminlerine göre, ülkedeki iç karşıklığın gölgesinde son üç yıldan bu yana yapılan yasadışı antika eser ticaretinin Mısır’a kaybettirdiği kaynak 3 milyar doları buluyor.
Deutsche Welle’nin haberine göre, ülkedeki karışıklıktan yararlanan tarihi eser kaçakçıları, piramitlerin taşlarından duvar resimlerine birçok değerli eser çaldı.
Mısır dili ve tarihi uzmanı Monika Hanna da tarihi eser kaçakçılığının giderek yayıldığını söylerken, “200’den fazla yerin yağmalandığını tespit ettik. Bunlar bizim kendi imkânlarımızla ortaya çıkardığımız rakamlar. Kim bilir daha ne kadar yerde izinsiz kazı yapılıyordur. 2011 yılından bu yana günde 100 ila 150 objenin yağmalandığını tahmin ediyorum” diye konuştu.
‘Mısır para değil, tarihini kaybediyor’
Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı yetkililerinden Ali Ahmed Ali, “Kaçak kazıların zararı parayla ölçülemez. Mısır para değil, tarihini kaybediyor. Tarihi mirasa kim paha biçebilir ki?” dedi.