Demirören ailesinin satın almasının ardından yayın politikasında kaydadeğer bir değişim gözlenen Milliyet, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava bombardımanıyla 34 sivilin yaşamını yitirdiği Şırnak’ın Uludere ilçesinde acıların son bulduğunu öne sürdü.
Gazete geçen hafta da biri yaşlıca bir kadın iki kişinin ‘elleri havada’ fotoğrafı kullanılarak, ‘PKK panikte-Nusaybin’de çözülme’ başlığını atmıştı.
Manşetten pembe tablo
Milliyet, manşetten ‘Acılar bitti, huzur geldi’ başlığıyla gördüğü Tunca Bengin imzalı haberde, Şırnak’ın diğer ilçelerinin aksine, Uludere’de çatışma olmamasına dikkat çekti. İlçede hendek ve barikatların olmadığına vurgu yapılan haberde, ‘huzur’un gerekçesi olarak da olimpik yüzme havuzu, sentetik çimli saha, kapalı spor salonu, Beytüşşebap-Uludere tünel geçidi gibi tesis ve yol yatırımlarının varlığı gösterildi.
Haberde, Türkiye’nin doğusunda onlarca il ve ilçede halkın evlerinden ayrılmasına neden olan çatışma ortamı da es geçilerek, Uludere’nin artık göç alan bir ilçe haline geldiği söylendi. Milliyet, “Karakol ve köy baskınlarında büyük acılar yaşayan Uludere, artık göç vermiyor, göç alıyor” ifadesini kullandı.
Uludere Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan’a göre, 40 bin nüfuslu Uludere’de tam bir huzur ve güven ortamının hakim olduğu belirtilen haberde, şu ifadeler yer aldı: “Tabi bunda alınan güvenlik önlemlerinin yanı sıra ilçeye yönelik yatırımların katkısı da çok büyük. Çünkü bir zamanlar terör nedeniyle göç veren Uludere bölgede terörün ‘zirve’ yaptığı bugünlerde Şırnak merkezindeki çatışmalardan kaçan 7 bin kişiye de kucak açmış durumda. Nitekim önceki gün konuştuğumuz Kaymakam Şivgan da ısrarla buna vurgu yaptı ve “Gündemimizde hendekler, barikatlar EYP’ler değil yatırımlar var” dedi.”
Yatırım var, çatışma yok
Yatırımların çatışma olmamasında büyük etkisi olduğu vurgulanan ama bölgede korucu köylerinin yoğunluğundan bahsedilmeyen haberde, Uludere kaymakamı Şivgan’ın yatırımlara ilişkin sözlerine de geniş bir yer ayrıldı: “40 bin nüfuslu ilçemizde şu an yapımı devam eden yatırımların toplam büyüklüğü 30 milyon lira. Bunların arasında 24 milyon lira tutarında Eğitim Kampüsü Projesi, Kent Meydanı, Şehir Parkı, Hükümet Konağı Ek Hizmet Binası ve altı cami var. İhale aşamasındaki eğitim kampusu Şenoba ile Hilal beldelerinin tam ortasında 30 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak. İçerisinde 300 kapasiteli bir yurt binası, 64 dairelik öğretmen konutu, 36 derslik, Kapalı Spor Salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, FİFA standartlarında sentetik çim saha, cami, kütüphane, yemekhane ve kafeteryalar olacak. Havuzdan öğrenciler dışında vatandaşlar da yararlanabilecek.”
Katır ölümleri değil, ‘özveri’
Roboski katliamında sorumluluğu olanların hala aydınlatılmadığı, geçtiğimiz yıl için kaçakçılığı bitirmek gerekçesiyle onlarca katırın öldürüldüğünü de es geçen Milliyet, kaymakamın sözlerine dayandırdığı haberinde, devletin Uludere’de ‘hukukun üstünlüğünü benimsemiş, insan haklarına saygılı, şeffaf ve hesap verilebilir’ bir yönetim anlayışında olduğunu, ilçede bu yüzden ‘terör eylemleri’nin görülmediğini yazdı.
Kaymakama göre, yine kaçakçılık da, katır itlafları ve baskılarla değil, ’48. Hudut Tugay Komutanlığı’nın özverili çalışmaları neticesinde’ son buldu. Şivgan, “Üç tane yeni kontrol noktası açıldı ve illegal sınır geçişleri her türlü şekilde sonlandırıldı. Vatandaşımız da bu konuda çok duyarlılık gösterdi. ‘Kapı açıldığında sınır ticaretimizi yasaların bize sunduğu imkanlar çerçevesinde yaparız’ diyorlar. Çünkü hiç kimse kendiliğinden bir anda kaçakçı olmuyor. Şartlar onları o noktaya itmiş. Şimdi yaklaşık 80 kilometrelik sınır hattımızda bir tane kapımız açılacak ve bu şekilde vatandaşlarımız Ortadoğu’yla Kuzey Irakla kültürel,sosyal ekonomik her türlü ilişkilerini geliştirecekler. Bu vatandaşımız için büyük bir umut ışığı oldu” diye konuştu.
‘Masa başı manşeti’
Milliyet’in ‘Acılar bitti’ manşeti, Roboski katliamının mağdurlarından Encü ailesinin ferdi HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü’ye göre, ‘masa başında ısmarlama hazırlanan’ bir haberden öte değil.
Diken’in ulaştığı Encü, bu tarz haberlerin Uludere için önceden de hazırlandığına vurgu yaptı. Uludere halkının nasıl düşündüğünün, devlet yetkilileriyle değil, halkla yapılan görüşmelerle anlaşılabileceğini belirten Encü, “Uludere’yi görmek istiyorlarsa, aileler her perşembe katliamda ölen yakınlarını anmak için, adalet için mezarlığa gidiyorlar, oraya baksınlar. Üzerinden dört buçuk yılı aşkın bir süre geçmiş, hiçbir sorumluya ceza verilmemiş, acıların bittiğini, böyle masa başında, bir yerlerden servis edilen, ısmarlama haberlerle, masa başı manşetlerle kimsenin söylemeye hakkı yok, haddi de yok” diye konuştu.
‘Uludere bir açıkhava hapishanesine dönüştürüldü’
Uludere halkının kaymakamın sözlerinin aksine yaşanan çatışma ortamına öfke duyduğunu, bunu her fırsatta eylemler, yürüyüşler yaparak gerçekleştirdiğini belirten Encü, kaymakamın aksine, kaçakçılığın da ‘özverili çalışmalar’ neticesinde değil, çatışma ortamının etkisiyle son bulma noktasına geldiğini kaydetti.
Encü, geçtiğimiz yıl yapılan katır itlaflarını hatırlatarak, şöyle dedi: “Daha bir ay önce 40 katırla sınırı geçen aile tam beş gün diğer tarafta bekletildi. Ancak çeşitli yollarla geri dönebildiler. Bu bölgede çatışma ya da kaçakçılık yoksa ekonomik sorunların çözümüyle ilgili değil ancak Uludere’nin açık hava hapishanesine dönüştürülmesiyle durumu açıklayabiliriz.”
Milliyet eli havada yaşlı kadına baktı, PKK’da paniği gördü
Dördüncü yılında Roboski ateşi hala sönmedi: ‘Annelerden korkun’
9 Soruda Roboski katliamı
Milliyet’te ‘kıyım’a devam: Deneyimli muhabirler Burcu Karakaş ve Esra Alus ‘atıldı’
Milliyet muhalif yazar Mehveş Evin’i de işten çıkardı: Boyun eğmek yok, yazmaya devam
Milliyet’te ‘kıyım’: Kemal Göktaş’ın da aralarında olduğu üç gazeteci işten çıkarıldı
Milliyet, Suruç katliamı sonrası Erdoğan’ı eleştirdi diye Kadri Gürsel’in yazılarına son verdi
Yeni tape: Başbakan hakaretleri ve öfkesiyle Milliyet’in sahibi Demirören’i ağlatıyor
Kendi düşen ağlamaz
Milliyet ve Vatan’ın sahibi Demirören Holding’in ‘ağlatan’ işleri
Mehveş Evin’in Charlie Hebdo yazısını sansürleyen Milliyet yazıyı internetten de kaldırdı
Pelin Batu: Milliyet’ten Davutoğlu’nu eleştirdiğim için kovuldum, Habertürk’te ‘Alo Fatih’in şahidiyim
Demirören’e karşı açtığı işe iade davasını kazanan Can Dündar: Yarın Milliyet’e yazı yollasam mı?
Bu ‘düzeltme’ basın tarihine geçer! Erdoğan istedi, Milliyet gazetesi Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’yi ‘sıfırladı’
Milliyet’in işten çıkardığı Ufuk Şanlı: Yaşasın ileri demokratik Yeni Türkiye!
Durmak yok sansüre devam: Meral Tamer’in ‘başörtülü’ yazısı Milliyet’in internet sitesinden kaldırıldı