Türkiye’de yılda kişi başı yapılan yardım ve bağışların toplamı 228 TL. Ve insanların yüzde 88’i birilerine doğrudan yardım etmeyi tercih ediyor. 228 TL’nin 53.2 TL’si dilencilere, 84 TL’si fitre ve zekâta, 41 TL’si akrabalara, 16 TL’si kuruluşlara, 12 TL’si komşulara gidiyor.
TÜSEV’in Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik Araştırması’na katılanların büyük kısmı sivil toplum kuruluşları (STK) aracılığıyla yardım yapmadıklarını çünkü STK’lara güvenmediklerini söylüyor. Sivil topluma bağış yapmak yerine dilenciye, konuya komşuya, akrabaya, hemşeriye yardım ediliyor. Böyle olunca da, bağışların sosyal değişime katkısı olmuyor.
Aslında, insanlar sivil toplumun asıl işlevini bile bilmiyor. STK’ların en fazla faaliyet gösterdiği alanlar sorulduğunda en çok verilen cevap ‘gıda yardımı’.
“Halbuki gerçekte biliyoruz ki STK’ların o kadar fazla gıda yardımı yaptığı yok” diyor TÜSEV Genel Sekreteri Tevfik Başak Ersen.
Bu algının nedeni devlet. Sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla devletin yaptığı gıda yardımı yüzünden insanlar sivil toplumun amacının gıda yardımı yapmak olduğunu zannediyorlar.