Britanya Başbakanı Theresa May, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ardından Başbakan Binali Yıldırım’la Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi.

Fotoğraflar: Reuters
Yıldırım, May ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararıyla ilgili şunları söyledi: “Bu yeni duruma göre Türkiye-İngiltere ilişkilerinin de AB’den bağımsız olarak nasıl geliştirileceği yönünde bir çalışma başlatılmasına karar verdik. Bu çalışma, çıkış süreciyle eş zamanlı yürüyecek. Çıkış tamamen gerçekleştiğinde de İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için ilgili bakanlar karşılıklı olarak çalışmalarını sürdürecekler.”
‘Savunma anlaşması imzalandı’
İki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmeyi konuştuklarını aktaran başbakan, Britanya ve Türkiye’nin 125 milyon dolar değerinde Türk savaş uçağı yapımını da içeren savunma anlaşması imzalandığını duyurdu.
Terörle mücadele ve güvenlik kapsamında, havalimanı güvenliğine ilişkin çalışma başlatacaklarını aktaran Yıldırım, “Her iki ülkenin sivil havacılık idareleri birlikte çalışacak. 2017 yılı boyunca birtakım tatbikatları gerçekleştirecekler. Böylece iki ülke arasında yolcular daha güvenli seyahat etme imkanına sahip olacak” dedi.
‘FETÖ’nün İngiltere’de bilinen faaliyetleri var’
Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadelesine ilişkin bilgi paylaştığını belirten başbakan, şöyle devam etti: “Ülkemizin DEAŞ, PKK ile YPG ve DHKP-C ile yaptığımız mücadeleyi anlatma fırsatı bulduk. Bu konuda da Suriye başta olmak üzere Irak’ta ve bölgede her türlü teröre karşı, DEAŞ başta olmak üzere daha fazla işbirliği yapmamız konusunda da tam bir mutabakat sağlamış bulunuyoruz. FETÖ terör örgütünün İngiltere’de de bilinen faaliyetleri var. Bu faaliyetler konusunda kendisine bilgi aktarma fırsatımız oldu. Bu suç örgütünün uzantılarının hukukun içerisinde gereğinin yapılmasını sayın başbakandan talep ettik.”
‘Kıbrıs’ta çözüm adil ve kalıcı olmalı’
Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Yıldırım şu bilgileri aktardı: “Bugünlerde Kıbrıs’ta bir çözüm arayışı devam ediyor. Bizim de arzumuz Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılmasıdır. Çözüm her iki toplumun beklentilerini karşılamalı, adil ve kalıcı olmalıdır. Bunun kalıcı hale gelmesi ve orada yaşayan insanların güvenliğini garanti altına alacak ve geçmişte yaşanmış olayların tekrarlanmayacağı bir ortamın sağlanması. Bunun da yolu var olan güvenlik ve garantilerin devam etmesinden geçiyor.”
‘Giren de pişman, girmeyen de’
Bir gazetecinin May’e yönelttiği, “Avrupa Birliği’nden çıkmaya hazırlanan bir ülkenin başbakanı olarak Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan bir ülkenin başbakanına ne söylemek istersiniz?” sorusuna Yıldırım yanıt verdi: “Avrupa Birliği’ne giren de pişman, girmeyen de.”