Makedonya'da 'örtbas'la suçlanan cumhurbaşkanının ofisi yağmalandı

 

Makedonya’da geçen yıl patlak veren telefon dinleme skandalında adı geçen eski başbakanın da dahil olduğu siyasiler için af çıkaran Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov şiddetle protesto edildi.

Fotoğraflar: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Geçen yıl, muhalefetteki Sosyal Demokratlar Birliği Partisi’nin lideri Zoran Zaev, eski başbakan Nikola Gruevksi’yi içlerinde siyasetçi ve gazetecilerin de olduğu 20 bin kişinin telefonunu gizlice dinlemekle suçlamış, kayıtların seçimlerde hile planlandığını ve bazı cinayetlerin üstünün örtüldüğünü kanıtladığını savunmuştu.

İvanov geçen salı günü, Gruevksi de dahil olmak üzere, hükümet ve muhalefetten adı telekulak skandalına karışan 56 siyasiye dönük genel af çıkarmıştı.

BBC Türkçe’ye göre durumu protesto etmek için Üsküp’te sokaklara çıkan göstericiler, İvanov’un istifasını istedi. Göstericiler cumhurbaşkanının ofisinin camlarını kırarak mobilyaları ateşe verdi. İkinci gününe giren protesto gösterilerinde, 12 kişi gözaltına alındı.

Muhalif lider Zaev’in kendisi de genel aftan yararlandı, ancak yine de affın yasadışı olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı İvanov ise haziranda yapılacak erken seçim öncesi siyasi düşmanlığa son vermek için af ilan ettiğini savundu. Avrupa Birliği de cumhurbaşkanının kararının hukukun üstünlüğüne aykırı olduğu görüşünde.

Makedonya başbakanı yüzde 42’yi ‘evde tutamadı’

Başbakan Gruevski’nin istifasını isteyen on binlerce Makedonyalı sokaklara döküldü

Makedonya’da gerilim düşmüyor: Kumanova’da çıkan çatışmada 22 kişi öldü

Makedonlar polis cinayetini örtbasa kalkışan başbakana karşı sokağa döküldü: 55 yaralı, 20 gözaltı