Ekonomist Mahfi Eğilmez, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye raporunu değerlendirdi: “Yoksullukla savaşan ücretliye düşük zam yaparak enflasyonla mücadele edilemez. Bunları IMF söyleyemez, biz söyleyelim.”
IMF, Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair raporunu yayınladı.
Raporda enflasyon hedeflerine ulaşılamazsa ek sıkılaştırma gerektiği ileri sürüldü.
Mehmet Şimşek’in programının gidişatının değerlendirildiği raporda ‘sıkı para ve gelir politikalarının iç talebi baskılayarak 2024 büyümesini yüzde 3.4 seviyesine indireceği, 2025 büyümeyi yüzde 2.7’ye indireceği ve enflasyonu yüzde 24 seviyesine çekeceği’ savunuldu.
Enflasyonun hala yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda “Fiyatlar, ücretler ve kira gibi diğer sözleşmeler yıllık olarak ve ileriye dönük enflasyona göre belirlemek, beklentileri sıfırlamak ve rekabet gücünü korumak için önemli” dendi.
‘Sadece sosyal gerilimi artırır’
Raporu değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez, “Ücretlilere yapılacak zamların geçmiş enflasyona göre değil gelecekte beklenen enflasyona göre yapılmasını öneriyorlar” yorumunu yaptı.
‘Bunun sosyal gerilime yol açacağını’ söyleyen Eğilmez’in değerlendirmesi şöyle:
* Raporda, 2023 Haziranından itibaren atılan adımlardan övgüyle söz ediliyor daha sıkı adımlar atılması öneriliyor. Ücretlilere yapılacak zamların geçmiş enflasyona göre değil gelecekte beklenen enflasyona göre yapılmasını öneriyorlar.
* Peki ama bu geçmişteki enflasyonu kim yaşadı? Ücretli her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında sürekli geriye gitmedi mi? Geçmişin tazminatını onlara ödemek gerekmiyor mu?
* IMF’nin görevi elbette ülkenin sosyal ve siyasal yapısıyla ilgili öneri getirmek değil. Görevleri ekonomiyle sınırlı. O nedenle IMF’nin yapısal uyumlandırmasıyla benim önerdiğim yapısal reformlar arasında dağlar kadar fark var.
* Ekonomide istediğiniz önlemi alın, kalıcı çözümler ancak ve ancak doğru bir sosyal, siyasal ve ekonomik çerçeve içinde hareket edilerek alınabilir. Ücretleri enflasyon kadar artırmayarak sadece sosyal gerilimi artırırız.
* Vergisini ödememiş, kayıt dışına çıkmış, bu yolla elde ettiği geliri servetine eklemiş ve bunu bir marifetmiş gibi lüks otomobillerle, evlerle, eşyalarla sergileyen insanların bu kayıt dışı varlıklarını servet beyanı getirerek yakalayıp vergilendirmek yerine yoksullukla savaşan ücretliye düşük zam yaparak enflasyonla mücadele edilemez. Bunları IMF söyleyemez, biz söyleyelim.