Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore ve Ukraynalı yetkililere ‘deliler’ diye hitap etti. Kim ayrıca Kiev ve Seul’ün ‘ABD tarafından yetiştirilmiş kötü köpekler’ olduğunu söyledi.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) haberine göre Kim, Pyongyang’ın Rusya’ya destek vermek için Ukrayna’ya asker gönderdiği iddialarının ardından Seul ve Kiev’i eleştirdi.
Kim, Güney Kore’nin ülkesine insanız hava araçları (İHA) göndermesini ‘affedilmeyecek çirkin bir askeri provokasyon’ olarak nitelendirerek şöyle konuştu:
“Nükleer silahı olan bir devlete karşı yapılacak askeri bir provokasyon, dünyanın büyük ya da küçük herhangi bir ülkesindeki politikacıların ve askeri uzmanların normal düşünce yapılarıyla hayal bile edemeyecekleri korkunç durumlara yol açabilir.”
Ukraynalı ve Güney Koreli yetkililere ‘deliler’ diye seslenen Kim, bu ülkelerin nükleer silah sahibi ülkelere ‘takip kabiliyeti olmaksızın rastgele ve pervasızca sözler sarf ettiğini’ savundu.
Kim ayrıca Kiev ve Seul’ün ‘ABD tarafından yetiştirilmiş kötü köpekler’ olduğunu söyledi.
Güney Kore’nin gönderdiği İHA’lar konusundaki soruşturmanın sürdüğünü kaydeden Kim, “Misilleme ve intikamımızın nasıl tamamlanacağını kimse bilmiyor” dedi.
Ne olmuştu?
Kuzey Kore’nin Rusya’ya yardım etmek üzere yaklaşık 12 bin asker göndermeye karar verdiğini ve yaklaşık 1500 askerin Rusya’nın Uzak Doğu bölgesine konuşlandırıldığı bildirilmişti.
Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi de Rus askeri kıyafetlerini alan Kuzey Kore askerlerini gösterdiğini iddia ettiği video yayınlamıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Kore ordusunun Rusya’da olduğu iddialarına dair şöyle konuşmuştu: “Çok fazla çelişkili bilgi görüyoruz. Güney Koreliler bir şey söylüyor, ardından Pentagon bu tür açıklamaları teyit etmediklerini açıklıyor. Muhtemelen buna böyle yaklaşmamız gerekiyor.”
Peskov ayrıca ‘işbirliği üçüncü ülkelere karşı olmadığını’ öne sürmüştü.
Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Kim Tae-hyo, Kuzey Kore birliklerinin derhal geri çekilmesi için Pyongyang yönetimine çağrıda bulunmuştu:
“Derinleşen askeri iş birlikleri nedeniyle Kuzey Kore ve Rusya’ya karşı ‘aşamalı önlemler’ alınacak. Kuzey Kore ve Rusya arasındaki yasa dışı askeri iş birliği devam ederse (Güney Kore) buna seyirci kalmayacak, uluslararası toplumla iş birliği içinde kararlı bir şekilde karşılık verecek.”
İsmi açıklanmayan üst düzey bir yetkili de olası senaryolar arasında Ukrayna’ya savunma ve saldırı için silah göndermenin de bulunduğunu söylemişti.