• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kulis: AKP oylarını artırmak için daha çok kenti büyükşehir yapacak

17/09/2017 13:44

 

AKP’nin 2019 yılında yapılacak yerel seçimler öncesi, büyükşehir belediyesi için yalnızca il merkezindeki değil il sınırları içindeki tüm seçmenin oy kullanmasını sağlamak amacıyla büyükşehir sayısını genişletmeyi planladığı belirtildi.

Fotoğraf: Reuters


Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, tüm planlarını 2019’da yapılacak yerel, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini kazanmak üzerine yapan AKP, seçim yasalarında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Seçim sisteminin değiştirilip ‘daraltılmış bölge’ye mi yoksa ‘dar bölge’ye mi geçileceği veya sistem değiştirilmeden seçim barajının yüzde 10’dan aşağı mı çekileceği konularına MHP’nin de görüşünün alınmasının ardından karar verileceği belirtiliyor.

‘Barkodlu oy pusulası’

AKP’nin 2019’daki seçimler öncesi planladığı bazı değişiklikler şöyle:

16 Nisan referandumunda yaşanan ‘mühür’ krizinin yeniden yaşanmaması için, ‘barkodlu oy pusulası’ uygulamasına geçilmesi seçenekler arasında değerlendiriliyor.

Uygulamaya geçilmesi halinde, oyların kullanılacağı her sandık için ayrı barkod belirlenecek ve bu sandıklarda kullanılacak oy pusulaları ve zarfların barkodları da sandıkla aynı olacak.

Böylece sandık kurullarınca zarf ve pusulalara ayrıca mühür basılmazken, oy sayımında sandıktan çıkan barkodlu oy pusulaları ile sandığın barkodu arasında uyum olup olmadığı kontrol edilecek.

Partilerin oylama sırasında ve sonrasında yapacakları itirazlar da bu barkodlara göre değerlendirilecek.

Bu uygulamanın tercih edilmemesi durumunda ise Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa’nın ‘Geçerli olmayan oy pusulaları’ başlıklı 101’inci maddesindeki, ‘arkasında sandık kurulu mührü olmayan oy pusulalarının geçersiz sayılacağı’na ilişkin hükmün kaldırılması üzerinde duruluyor.

‘Bütünşehir’ sayısını artırmak düşünülüyor

2014 yerel seçimlerinden önce büyükşehir sayısını 16’dan 30’a çıkaran ve bu illeri ‘bütünşehir’ yaparak büyükşehir belediyesi için yalnızca il merkezindeki seçmenin değil il sınırları içindeki tüm seçmenin oy vermesini sağlayarak aldığı belediye sayısını artıran AKP, Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler öncesi bu uygulamayı genişletmeyi planlıyor.

Bu kapsamda üzerinde durulan ilk formül, bir ilin büyükşehir olabilmesi için gerekli olan nüfus sayısını 750 binden 300 bine düşürmek.

Bu formülün uygulanması halinde 30 olan büyükşehir sayısı artacak ve yeni büyükşehirler de ‘bütünşehir’ kapsamına alınacak.

Diğer bir formül ise büyükşehir sayısını aynı tutarak diğer tüm illeri ‘bütünşehir’ yapmak. Bu seçenek gerçekleşirse, tüm illerde kırsal kesimdeki seçmen il belediye seçiminde oy verebilecek.

YSK’nın ‘mühürsüz’ kararına itiraz yağdı: Kılıçdaroğlu’na göre sonuçlar tartışmalı

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

İBB soruşturmasında dördüncü dalga: 42 gözaltı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı ‘yolsuzluk’ soruşturmasının dördüncü dalga operasyonunda sabahın erken saatlerinde 42 kişi gözaltına alındı.

Washington'da İsrail büyükelçiliğine saldıran Rodriguez hakim karşısında

ABD’nin başkenti Washington’da İsrail büyükelçiliğinde çalışan iki kişiyi öldüren Elias Rodriguez hakim karşısına çıktı.

Ksenon gazı yardımıyla Everest zirvesine tırmanan 'Xenon' adlı dağcılara soruşturma

Nepal, ‘kandaki alyuvar değerlerini yükselten ksenon gazının yardımıyla’ dünyanın en yüksek noktası Everest Dağı’nın zirvesine çıkan ‘Xenon’ adlı dağcılara soruşturma başlattı.

Tuzla'da kız öğrenci yurdunda yangın: Öğrenciler tahliye edildi

İstanbul’un ilçesi Tuzla’da Piri Reis kız öğrenci yurdunun giriş katında çıkan yangın nedeniyle öğrenciler tahliye edildi.

Koç Üniversitesi Hastanesi: İnan Kıraç vasilerinin izni olmadan hastaneden ayrıldı

İş adamı İnan Kıraç, dün Koç Üniversitesi Hastanesi’nden check-up işlemlerin ardından bir araçla ayrılmıştı. Hastane Kıraç’ın vasilerinin izni olmadan ayrıldığını duyurdu.

Son 14 yılda kaçırılan 4 bin 311 tarihi eser Türkiye'ye getirildi
Sur'daki 'girişe yasak' Ermeni kilisesine hırsız 'dadandı'

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 761 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Burcu Aydın: Bu, temmuzda asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında bir artış öngörülmediği anlamına geliyor

Sefer Levent: 30 çalışandan biri artık motokurye

İbrahim Kahveci: O da ne? Köprü hala müteahhitte….

Deniz Zeyrek: Akılları fikirleri cinsellik

Esfender Korkmaz: Sorunların nedenlerinden biri de IMF ile gelen dalgalı kur politikası

Çiğdem Toker: Şimşek programının bir uluslararası toplantılarda görünen yüzü var, bir de kayda girmeyen yüzü

İhsan Çaralan: İster istemez akla 'ahtapot suç örgütü' tanımı geliyor

Emre Kongar: Erdoğan/AKP iktidarı, zayıfladığı dönemlerde, ömrünü uzatmak için, önce Kürt milliyetçiliğini kullanmıştır

Mine Söğüt: Rahat rahat konuşalım, Linet bu ülkede bizimle kalsın mı yoksa gitsin mi?

Mustafa Balbay: Kurtulmuş, 'Alevileri inciten bir şey demedim' yerine, özür dileyip ne düşündüğünü daha net ifade edebilirdi

Feray Aytekin Aydoğan: Mücadele ederek kazandığımız tüm haklar hedef tahtası hâline getiriliyor.

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×