ABD Başkanı Donald Trump, ‘artık İsrail’le barışı görüşmek istemedikleri’ gerekçesiyle Filistinlilere ekonomik yardımı kesebileceğini belirtti.

Fotoğraf: Reuters
Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Washington Filistinlilere “YÜZ MİLYONLARCA DOLAR” veriyor ancak takdir ya da saygı görmüyor. Onlar İsrail ile fazlasıyla gecikmiş bir barış anlaşmasını görüşmek bile istemiyorlar… Artık barışı görüşmek istemeyen Filistinlilere neden gelecekte de bu büyük miktarlardaki ödemeleri yapmamız gereksin?” dedi.
…peace treaty with Israel. We have taken Jerusalem, the toughest part of the negotiation, off the table, but Israel, for that, would have had to pay more. But with the Palestinians no longer willing to talk peace, why should we make any of these massive future payments to them?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 Ocak 2018
Trump’ın açıklamasından önce, ABD’nin Birlemiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Filistinli mültecilere insani yardım sağlayan BM Yakındoğu Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na sağladıkları finansmanı durdurma planını açıkladı.
Haley’e ABD’nin ajansa ilerde sağlayacağı finansman sorulduğunda, “Filistinliler müzakere masasına geri dönmeyi kabul edene kadar, başkan temel olarak ek bir kaynak ya da finansman sağlamak istemiyor” dedi.
Ajansın internet sitesine göre, ABD 2016 yılı itibariyle yaklaşık 370 milyon dolarla en büyük bağışçı.
Trump 6 Aralık’ta Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımıştı.
Trump’ın ‘Kudüs kararı’nın geri alınmasını isteyen karar tasarısı 22 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 120’den fazla ülkenin oyuyla kabul edilmişti.
Haley dün yaptığı açıklamada, “Karar tasarısının duruma yararlı olmadığını gördük” diyerek şöyle devam etti: “Filistinliler şimdi masaya gelmek istediklerini tüm dünyaya göstermek zorundalar. Şu an itibariyle masaya gelmiyorlar, ancak yardım istiyorlar. Yardım etmeyeceğiz, masaya gelmelerinden emin olacağız ve barış sürecini devam ettirmek istiyoruz.”
Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, Trump yönetiminin ‘Kudüs kararı’nı İsrail lehinde olduğu için ‘en büyük suç’ ve uluslararası hukukun ihlali olarak nitelemiş ve artık ABD’nin Ortadoğu barış sürecinde bir rol oynayamayacağını söylemişti.
İsrail parlamentosu ise dün Filistinlilerle yapılacak olası bir barış anlaşmasında Kudüs’ten çekilmeyi zorlaştıracak yasa değişikliğini onaylamıştı. Değişiklikle, Kudüs’ün belli bölümlerinin ‘yabancı bir taraf’a devredilebilmesi için 120 sandalyeli parlamentoda gerekli oy sayısı 61’den 80’e yükseltilmişti.