ALTAN SANCAR
altansancar@diken.com.tr
@altansancarr
HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında savcılık esas hakkındaki 5 bin sayfalık mütalaasının özeti okundu.
Özetinin okunması sekiz saat süren mütalaayla Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin tamamının Türk Ceza Kanunu (TCK) 302. madde kapsamında ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçlamasıyla cezalandırılmaları talep edildi.
IŞID’in Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye yönlik saldırılarının ardından başlayan 7-8 Ekim olaylarına ilişkin açılan davada savcılık mütalaasını açıkladı.
HDP’lilerin ve avukatların savunmaların tamamlanmadığı gerekçesiyle tepki gösterdiği ve salonu terk ettiği mütalaanın özetinin okunması sekiz saat sürdü.
Savcılık mütalaasında sık sık ‘sözde halklar’ ve ‘hayali ülke’ ifadelerinin geçmesine avukatlar tepki gösterdi. Avukat Kenan Maçoğlu söz alarak, “Hayali ülke ve sözde halklar 14 Mayıs’ta cevabını hem bu iktidara hem size verecek” tepkisini gösterdi.
Maçoğlu sık sık Yasin Börü’nün adının geçmesine de işaret ederek şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan Yasin Börü’yü seçim kampanyasına meze yaptı. Savcı bey Yasin Börü’nün seçim kampanyası haline getirilmesi için mütalaasını sundu. Savcı bey sürekli ‘hayali ülke’ ve ‘sözde halklar’ dedi. Hayali ülke ve sözde halklar, 14 Mayıs’ta cevabını hem bu iktidara hem size verecek.”
Savcılık mütalaanın sonuç kısmında yargılanan isimlerin ‘Türk Ceza Kanunu (TCK) 302’ ile ’37’nci madde’ ve ‘Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 5\1 kapsamında müşteki\birlikte fail sıfatıyla’ cezalandırılmasını istedi. Savcılık ayrıca ceza oranının ortaya çıkan zarar hesaplanarak belirlenmesini istedi. Böylece savcılık aralarında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu HDP’liler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.
Mütalaada ayrıca tutuksuz yargılanan Ayhan Bilgen, Bircan Yorulmaz, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Mesut Bağcık, Pervin Oduncu, Nezir Çakan, Sırrı Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını ve tutuklu siyasetçilerin tamamımın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.
Mütalaada demans hastası olan ve tahliye edilen Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk’ün sağlık sorunları gerekçesiyle tutuksuz hallerinin devamı talep edildi.
En çok ceza Demirtaş hakkında isteniyor
Demirtaş en fazla ceza istenen isim oldu. Demirtaş hakkında, ‘devletin birliği ülke bütünlüğünü bozma’ suçundan 1 kez, ‘adam öldürme’ suçundan 1 kez, ‘çocuğa karşı canavarca his sevkiyle ve eziyet çektirerek öldürme’ suçundan 5 kez olmak üzere 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve ‘adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan da 2 kez müebbet hapis talep edildi.
Yine Demirtaş hakkında, ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, hile kullanmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, mala zarar verme, kamu malına zarar verme, hırsızlık, yaralama, suç işlemeye tahrik, örgüt propagandası yapmak, suçu ve suçluyu övme, toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet, halkı kanunlara uymamaya tahrik etme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve görevli memura direnme’ suçlamalarından toplamda 323 yıla kadar hapis ve çeşitli miktarda adli para cezası ile cezalandırılması talep edildi.
Yüksekdağ hakkında da Demirtaş ile aynı şekilde ‘devletin birliği ülke bütünlüğünü bozma’ ağırlaştırılmış müebbet, ‘adam öldürme’ suçundan 1 kez, ‘çocuğa karşı canavarca his sevkiyle ve eziyet çektirerek öldürme’ 5 kez olmak üzere 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve ‘adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan da 2 kez müebbet hapis talep edildi.
Esas hakkındaki beyanlarının alınması için duruşmanın kesintisiz yürütülmesine karar verilerek, bir sonraki duruşma 3 Temmuz’a ertelendi.