Şırnak sınırları içideki Kato Dağı’nın Jirka Derye Zerbil mevkiinde toplu mezar ortaya çıkarıldı. Mezarda bulunan kemiklerin, 1992-1993 yıllarındaki çatışmalarda öldürülen 12 PKK’lıya ait olduğu öne sürüldü.
DHA’nın haberine göre mezar, o dönemlere tanıklık eden bir köy korucusunun anlatımlarından yola çıkarılarak Şırnak Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.
‘Artık yeter’
MEYA-DER Başkanı Kasım Yiğit, bölgede hayata geçirilen katliamlardan birisine daha tanıklık ettiklerini belirtti.
Yiğit şöyle konuştu: “Burada elleri ayakları bağlı bir şekilde belki de kilometrelerce sürüklenmiş insanların cesetleri üst üste atılmış. Bu tür katliamlar Botan bölgesinde çok yaşanmıştır… Artık yeter diyoruz, burada artık hukuk, adalet gelsin bu topraklara. Artık yeter diyerek; asit kuyuları, katliamlar, kimyasal silahlar kullanılmadan bu topraklar huzur görsün istiyoruz.”
Kemiklerin kimlik tespiti yapıldıktan sonra Kato Dağı’nda PKK’lıların mezarlarının bulunduğu mezarlığa defnedileceği belirtildi.