Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kepler uzay teleskobunun keşfettiği 1284 yeni gezegen arasında, 100’den fazla dünya boyutlarında gezegen bulunduğunu açıkladı.

Fotoğraf: NASA
BBC Türkçe’de yer alan habere göre asıl heyecanlı haber ise uzayın ‘yaşama elverişli koşullara sahip bölgeleri’ olarak bilinen alalarında keşfedilen dokuz küçük gezegen. Buralardaki koşulların, su varlığına ve yaşama elverişli olabileceği düşünülüyor.
NASA, keşiflerin güneş sistemi dışındaki yeni gezegenlere ilişkin en büyük gelişme olduğunu duyurdu. Kepler üzerinde çalışan Dr. Natalie Batalhya, samanyolunda 10 milyardan fazla yaşama elverişli gezegen bulunabileceğini belirtti. Diğer yandan dünyaya en yakın gezegen 11 ışık yılı uzaklıkta.
Yeni keşfedilen iki gezegende umut var
Dr Batalha, “Yıldızların yaklaşık yüzde 24’ü, yaşama elverişli gezegen barındırıyor. 11 ışık yılı aslında çok yakın bir mesafe” dedi.
NASA Astrofizik Bölümü Müdürü Paul Hertz ise “Araştırmamızın amacı, güneş sistemi dışındaki gezegenlerden gelen ışıkları, su buharı, oksijen, metan ve karbondioksit gibi gazlar için analiz etmek. Bu gazlar, biyolojik ekosistemin varlığına işaret edebilir” dedi.
Kepler teleskobunun şimdiye kadar keşfettiği Kepler-186f ve Kepler-452b gezegenleri, dünyaya en benzeyen gezegenler. Batalha, yeni keşfedilen gezegenler Kepler 1638b ve Kepler-1229b’nin de yaşama elverişli gezegen arayışında ilgi çekici keşifler olduğunu söyledi: “Bir ışık noktasına bakıp ‘Bu yıldızın yörüngesinde yaşanabilir bir dünya var’ diyebilmek… Sanırım bunlar çok derin ve neden burada olduğumuzu yanıtlayan sorular.”
Kepler, diğer yıldızların yörüngesinde dolaşan gezegenleri, gezegen dünya ile yıldız arasından geçerken, ışığın ne kadar karardığının ölçülmesiyle tespit ediyor. Teleskobunun görevi 7 Mart 2009’da başlamıştı.