Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun özel sayısının kapağına köşesinde yer verdikleri için ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçundan iki yıl hapis cezasına çarptırılan Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya, “İfade özgürlüğüne sahip çıkmaya devam” derken, Ceyda Karan da, “Memleket kendini İslam sosuna bulamış faşistlere kalmayacak” dedi.
Cumhuriyet’e bir açıklama yapan Çetinkaya, kararı temyiz edeceklerini, Yargıtay’ın kararı bozacağına inandığını belirtti.
‘Gerekçeli kararı bekliyorum’
Kararın Türkiye’deki ifade özgürlüğü sorununu bir kez daha ortaya koyduğunu aktaran Çetinkaya şöyle devam etti: “Mahkemenin, ifade özgürlüğüne sahip çıkmak yerine; bizi, halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etmekten suçlu bulması trajikomik bir durumdur. Şimdi gerekçeli kararı bekliyorum. Bakalım halkın hangi kesimini, hangi kesimine karşı kin ve düşmanlığa tahrik etmişiz! Benim köşemde dayanışma amacıyla yer verdiğim bir çizimin, kamu güvenliği açısından değil, benim ve gazetedeki arkadaşlarımın can güvenliği bakımından tehlike yarattığı açıktır. Telaşa ve korkuya gerek yoktur. İfade özgürlüğüne sahip çıkmaya devam.”
Karan ise Twitter hesabından #JeSuiCharlie (Ben Charlieyim) etiketiyle duyurarak, “İki yıllık hapis cezamız liberal faşistlerimize armağanımız olsun. Destek mesajları için toplu teşekkür. Daha temyizi var. Memleket kendini İslam sosuna bulamış faşistlere kalmayacak” diye yazdı.
Ne olmuştu?
İki gazeteci, 7 Ocak 2015’te saldırıya uğrayan Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun Muhammed Peygamber olduğu yorumlanan karikatürüne köşelerinde yer vermişti. Cumhuriyet ise aynı gün Charlie Hebdo’nun özel sayısından Türkçe bir seçki yayınlamıştı.
Karan ve Çetinkaya’nın karikatürü yayınlamasının ardından Cumhuriyet gazetesine tehditler yağmış, gazete binası önünde uzun süre emniyet güçleri önlem almıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Karan ve Çetinkaya hakkında ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçundan 4,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.
Karan ve Çetinkaya, ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçundan ikişer yıl hapis cezasına çarptırılırken, ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçlamasından, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.
İki gazeteciye hapis cezası ‘Ak Troller’i coşturdu: Yaşasın şeriat!!!
Gazeteciler Karan ve Çetinkaya’ya Charlie Hebdo kapağından ikişer yıl hapis cezası
‘Charlie Hebdo davası’nda sürpriz müştekiler: Bilal-Sümeyye Erdoğan ve Berat-Esra Albayrak
İki Cumhuriyet yazarına Charlie Hebdo kapağından ötürü dörder buçuk yıl istendi