İsveç'ten Avrupa'ya 'nazire': Bizde düşünce özgürlüğü var, Türk politikacılar gelebilir

 

İsveç Başbakanı Stefan Löfven Türk politikacıların İsveç’te seçim kampanyası çerçevesinde toplantı düzenlemelerinin önünde engel bulunmadığını söyledi.

Miting engelleri ilk olarak Almanya’da, ardından Hollanda’da uygulanmıştı. Danimarka da Başbakan Binali Yıldırım’dan ziyaretini ertelemesini istemişti. Kervana Avusturya da katılmış, Türk bakanların referandum için Avusturya’da seçim kampanyası yapmak istemeleri durumunda bunu engellemeye çalışacaklarını söylemişti.

‘İsveç’te toplantı özgürlüğü var’

Löfven dün Berlin ziyaretinde yaptığı açıklamada Türk politikacıların İsveç’te seçim kampanyası çerçevesinde toplantı yapmalarının engellenmeyeceğini söyledi: “İsveç’te temelde toplantı ve düşünce özgürlüğü var. İstenirse kendini ifade etme olanağı mevcut. Sadece yetkililer bunun güvenli ve düzenli bir şekilde yapılmasını gözetir. Güvenlik konusunda asla ödün vermeyiz.” 

İsveç başbakanı, Türkiye’yle referandum mitingi krizinin odağındaki Hollanda’nın tavrına ilişkinse, “Her ülke kendi durumunu kendi değerlendirir” yorumunu yaptı.

Son dönemde Türkiye’deki gelişmeler ‘endişeyle’ izlediklerini ifade eden Löfven, Türkiye’de 16 Nisan’da anayasa değişikliğinin oylanacağı referandum için,  “Halk oylaması en çok hapisteki ve işlerinden atılan insanları ilgilendiriyor. İfade özgürlüğü konusunda kısıtlamalar var. Ancak en zor durumlarda en fazla diyaloğa gereksinim var” dedi.

Avusturya da ‘kervanda’: Türk bakanlar kampanya için gelmeye kalkarsa engelleriz

Sıra Danimarka’da: Yıldırım’ın ziyaretinin iptali istendi

‘Viyana’nın ihlali’: Türkiye’den BM, AGİT ve Avrupa Konseyi’ne Hollanda şikayeti

Hollanda’ya ‘Hesabı sorulacak’ diye seslenen Erdoğan, Merkel’e çattı: Yazıklar olsun

Hollanda’ya dört ‘yaptırım’: Üst düzey ilişkiler ve temaslar askıya alındı

Hollanda’ya ‘Hesabı sorulacak’ diye seslenen Erdoğan, Merkel’e çattı: Yazıklar olsun

Çavuşoğlu’na göre ‘hukuk ihlali’ olmayacak: Hollanda’daki gibi faşist hükümet burada yok

Merkel’den Hollanda’ya tam destek

AB Hollanda’ya toz kondurmadı: Türkiye abartılı ifade ve hamlelerden kaçınmalı

Hollanda-Türkiye krizinde NATO da devrede: Sakin olun

Hollanda’ya kara yoluyla geçen Aile Bakanı Kaya Almanya’ya geri gönderildi

Hollanda oralı olmadı: Çavuşoğlu’na uçuş izni yok

Bakan Çavuşoğlu Hollanda’da ısrarlı: Bugün gidiyorum, engellemesinler

Almanya’dan sonra Hollanda: Çavuşoğlu’nun katılmayı düşündüğü mitinge izin yok