EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İstanbul Valiliği’nce kentteki üniversitelere yollanan yazıyı paylaştı: “OHAL yazısı.”

Bayhan’ın paylaşımına göre İstanbul Valisi Davut Gül imzalı ve ‘üniversitelerde güvenlik tedbirleri’ konulu yazıda şöyle deniyor:
“2025-2026 akademik yılını üniversitelerde ve öğrenci yurtlarında öğrenim faaliyetlerinin güvenli bir ortamda sürdürülmesi, karşıt görüşlü öğrenci grupları ile terör örgütleri ve marjinal grupların;
özellikle üniversitelerde ve yurtlarda siyasal, etnik ve mezhepsel farklılıkları kullanarak yapmaya çalışacakları muhtemel olayların engellenmesi, üniversite yerleşkelerinin bina, tesis ve diğer alanlarına ilişkin risk analizlerinin yapılarak gerekli tedbirlerin alınması;
uyuşturucu ile mücadele, suç/terör örgütlerinin eleman kazanımlarının engellenmesi, istismar ve provokasyonların önüne geçilmesi basta olmak üzere belirlenen her türlü tedbirin hayata geçirilmesi amacıyla ilgili kurum/kuruluşlar arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin artırılması kapsamında ilgi (b) emirde maddeler halinde belirlenen esaslar çerçevesinde kaymakamlarımız koordinasyonunda kolluk kuvvetleri ile ilgili paydaş kurum/kuruluşların sıralı/sorumlu amirlerinin her türlü tedbirin alınması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda; bilgilerini ve gereğini arz ederim.”
‘Hedef, öğrencilerin demokratik–bilimsel-özerk üniversite talebi’
Yazıyı “Üniversitelere OHAL yazısı!” başlığıyla paylaşan Bayhan, X’ten İçişleri Bakanlığı ve Gül’ü etiketleyip şöyle eleştirdi:
“İstanbul Valiliği, İçişleri’nin talimatıyla rektörlüklere ‘güvenlik tedbirleri artırılsın’ yazısı gönderdi.
KYK bursu yetmiyor; yurt–yemekhane zamları ve barınma krizi öğrencileri en ağır ve güvencesiz işlerde çalışmaya zorluyor. Kulüpler kapatılıyor, etkinlikler yasaklanıyor.
Öğrencilerin taleplerine sıfır çözüm, ama tam güvenlik kalkanı…
‘Güvenlik’ kılıfı altında hedef, öğrencilerin demokratik–bilimsel-özerk üniversite talebidir.
Belediyelere yargı eliyle yapılan operasyonların bir eşi, şimdi sarayın İçişleri Bakanlığı üzerinden kampüslere taşınmak isteniyor!
- Valilik yazısı derhâl geri çekilsin.
- Kampüslerdeki polis varlığı son bulsun.
- Yurt ve yemekhane zamları geri alınsın.
- Kulüp/etkinlik yasakları kaldırılsın.
19 Mart sürecinde kampüsleri dolduran, demokratik hakları için mücadele eden öğrencilerin talepleri ne soruşturmayla ne de zorbalıkla bastırılamaz!”