İsrail’de Filistinlilerin tutulduğu cezaevlerinin çevresine hendek kazıp içine timsah yerleştirme planı yargıya takıldı. Gerekçe hayvanların sağlığı. Planı savunan bakan, mahkemeyi ‘teröristlerle bir olmak’la suçladı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir’in planını ihtiyatî tedbir kararıyla durduran Kudüs Bölge Mahkemesi kararın gerekçesinde ‘hayvanların sıhhatiyle ilgili endişelerini’ dile getirdi.
İsrail merkezli bir hayvanları koruma örgütü, timsahların korumadaki tür olarak sınıflandırılmasını talep etmiş, İsrail Çevre Bakanı İdit Silman’ı Nil timsahlarıyla ilgili sınıflandırmayı yaparken bilimsel raporları görmezden gelmekle suçlamıştı.
Örgütün gerekçelerini haklı bulan mahkeme, soruşturma yürütülmesine karar verdi.
The Times of Israel adlı haber sitesine göre Silman, geçen ay Nil timsahının statüsünü korumadaki türden ‘gözetimdeki yaban hayvanı’na çevirmiş; bu, Ben-Gvir’in planlarının önünü açmıştı.
Statü değişikliğinin hemen ardından Negev Çölü’ndeki Ketziot Hapishanesi’nde pilot proje için çalışmalara başlanmıştı.
İsrail Doğa ve Parklar İdaresi çalışmalara başlanmasını eleştirmiş ve yerli olmayan yırtıcı hayvanların bölgeye getirilmesinin ekosisteme riskleri konusunda uyarmıştı: “Hayvanlar güvenlik aracı değil, korumanmalılar.”

Ben-Gvir kararın ardından Kudüs Bölge Mahkemesi’ni gerekli caydırıcı önlemleri engellemek ve ‘teröristlerin tarafını tutmak’la suçladı.
Dünya üzerinde, mahkûmlar için ek bir güvenlik bariyeri olarak içinde timsahların olduğu hendeklerle çevrili bilinen resmi bir cezaevi bulunmuyor.
İnsan hakları kuruluşlarının verilerine göre İsrail hapishanelerinde çocuk ve kadınlar dahil 9 bin 600’ü aşkın Filistinli esirin yanı sıra 3 bin 532 ‘idari tutuklu’ bulunuyor.