IŞİD okulları kapattı, yeni müfredat hazırlıyor: Suriyeli çocuklara din dersi var, çarpım tablosu yok

 

Ortadoğu’da terör estiren radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti örgütü, Suriye’nin doğusunda kontrol ettiği bölgelerdeki tüm okulları din merkezli yeni müfredat hazırlanacağı gerekçesiyle kapattı. Öğretmenlere, bir ay boyunca yeni müfredat için kurs verileceği belirtiliyor.

‘Camide toplantı yaptılar’

IŞİD militanları
IŞİD militanları

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamaya ve bölge sakinlerinin anlatımına göre, IŞİD bu yaz Irak-Suriye sınırında ele geçirdiği Deyrül Zor bölgesinde, öğretmenlerle bir camide toplantı yaptı. Gözlemevi bu toplantıyı şu ifadelerle duyurdu: ”IŞİD onlara, bütün öğretmenlerin bir ay boyunca dini eğitim kursu alacaklarını ve örgüt yetkililerinin ‘kafir’ diye niteledikleri mevcut müfredatın yerine yenisini hazırladığını anlattı.

‘Sadece din, birazcık matematik’

IŞİD, akademik yılın eylül ayında başlamasından önce kontrol ettiği diğer bölgelerdeki müfredatı gözden geçirip, fizik ve kimya gibi dersleri kaldırmıştı. Yerel kaynaklar, son adımla okul saatlerini daha da kısalacağını söylüyor.

Reuters’a konuşan Ebu Hüseyin el Deyri, ”Sadece din, birazcık da matematik öğreteceklerini söylediler. Bilginin yaratıcıya ait olduğuna inanıyorlar, dolayısıyla çarpım tablosunun bile öğretilmemesi gerektiğini düşünüyorlar” dedi.

Çocuklar videoyla protesto etti

Deyrül Zor’da yaşayan yaklaşık 20 çocuğun bir video hazırlayarak, ‘Okul istiyoruz’ diye slogan attığı da belirtilii. El Deyri ise yerel halkın protesto gösterisi düzenlemekten çok korktuğunu söyledi.

IŞİD’in bu yaz düzenlediği saldırıların ardından, Suriye yönetimi Deyrül Zor’da sadece bir askeri hava üssünü ve az miktarda bölgeyi kontrol ediyor.