İran'a göre olası müdahale 'korsanlık': Hiçbir liman güvende olmaz

İran Silahlı Kuvvetleri, ülke gemilerine olası bir müdahalede bölgedeki hiçbir limanın güvende olmayacağını iddia etti.

Fotoğraf: AA

ABD ve İran heyetleri, 8 Nisan 01:30 sularında varılan iki haftalık ateşkesten sonra 11 Nisan’da Pakistan’ın başkenti İslamabad’da doğrudan görüşmüş fakat Hürmüz Boğazı konusunda anlaşamamıştı.

İran basınına göre görüşmelerde Hürmüz Boğazı konusunda ciddi anlaşmazlıklar çıktı ve ABD’nin ‘aşırı talepleri’ sürecin ilerlemesini engelledi.

ABD Başkanı Donald Trump dün ateşkese rağmen Hürmüz Boğazı’nı ablukaya alacaklarını açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ysa (CENTCOM) ‘Trump’ın talimatıyla’ bugün 17:00 itibarıyla İran limanlarına giren veya çıkan tüm gemilere abluka uygulanacağını duyurdu. Açıklamaya göre İran dışındaki limanlara giden veya gelen gemilerse engellenmeyecek.

İran Devrim Muhafızları Ordusu dün (12 Nisan) askeri gemilerin herhangi bir amaçla Hürmüz Boğazı’na yaklaşmasının ateşkes ihlali kabul edileceğini ve en ağır şekilde cezalandırılacağını bildirmişti.

İran Silahlı Kuvvetleri’nden yeni açıklama geldi.

Savaş yönetiminden sorumlu birimi Hatemu’l Enbiya Merkez Karargahı’nın sözcüsü Yarbay İbrahim Zülfikari, İran’ın kendi kara sularında güvenliği sağlamaya kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

‘ABD-İsrail bağlantılı’ gemilere Hürmüz Boğazı’ndan geçme izni verilmeyeceğini, diğer gemilerinse kendi koordinasyonlarıyla geçebileceğini belirten Zülfikari, İran gemilerine uluslararası sularda müdahale kararını ‘yasadışı eylem’ ve ‘korsanlık’ olarak nitelendirdi.

‘Limanlar ya herkes için güvenli olacak ya da hiç kimse’

Zülfikari şöyle devam etti:

“İran Silahlı Kuvvetleri, Fars (Basra) Körfezi ve Umman Denizi’ndeki limanların güvenliğinin ya herkes için ya da hiç kimse için olduğunu açık ve kesin bir şekilde ilan eder.

İran’ın Fars (Basra) Körfezi ve Umman Denizi sularındaki limanlarının güvenliği tehdit edilirse bölgedeki hiçbir liman güvende olmayacaktır.”

İran dışişleri bakanı: Görünüşe göre hiç ders alınmamış

Petrol, abluka kararıyla yükselişte: Yine 100 doların üzerini gördü

ABD duyurdu: Hürmüz’de deniz ablukası bugün 17:00’de başlıyor

Trump duyurdu: ABD Hürmüz Boğazı’nı ablukaya alacak

İran: Askeri gemilerin Hürmüz Boğazı’na yaklaşması ateşkes ihlali kabul edilecek

ABD ve İran, İslamabad’da ‘doğrudan müzakere’de

Müzakereler sürerken: Trump medyaya çatıp ‘İran büyük kaybetti’ dedi

Kalibaf’tan Vance’e yanıt: İyi niyetimiz var, güvenimiz yok

ABD-İran müzakerelerinde beş temel anlaşmazlık