İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Barosu’nun yeni başkanı İbrahim Kaboğlu’nun “Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir” sözlerine tepki gösterdi: “Çok talihsiz bir açıklama, kötü bir başlangıç.”
İstanbul Barosu başkanlığına seçilen Kaboğlu dün seçim sonrası yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:
“Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi tıpkı 2001’de yapıldığı gibi. 1995’te başlangıç kısmındaki ırkçı ibareler çıkarıldı. 2001 değişikliğindeyse Madde 14’e ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik cumhuriyet’ tanımı kondu. O zaman 1961’de öngörülmüş olan ‘İnsan haklarına dayanan devlet’ kavramı anayasaya yeniden girmiş oldu. Yani daha ileriye götürüldü. Anayasa Mahkemesi de artık bu kavramı kullanmaya başladı.”
‘Kişisel görüşlerinden ziyade baro bakışı temsil etmeli’
Kaboğlu’na Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ardından Ekrem İmamoğlu’ndan da tepki geldi.
Ankara’da gazete, televizyon ve internet medyasının temsilcileriyle bir araya gelen İBB başkanı şunları söyledi:
“Anayasanın ilk dört maddesi gayet olumlu bir şekilde tariflenmiştir ve bu dört madde mevzu edilecek bir durumu yoktur. Kaboğlu’nun açıklamasını çok talihsiz bir başlangıç açıklaması görüyorum. Bugünden ürettiği polemik hem kendi iç düzenine, hem de kapsadığı baro anlayışına ters. Bulunduğu makamda kişisel görüşlerini açıklayabilir ama bundan ziyade baro bakışını temsil etmelidir. Kötü bir başlangıç yapmıştır, üzüldüm şahsı adına.”
‘Seçimi kaybedersek biz kaybederiz, sorumlu biziz’
İmamoğlu, 2028’deki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgiliyse şöyle konuştu:
“Bugün itibariyle bu seçimi kazanacak bir iktidar önümüzde yoktur. Bu seçimi kaybedersek bir tek muhalefet olarak biz kaybederiz. Kendi hatalarımızla, eksiklerimizle, uyuşmazlığımızla ya da hazırlıksız olmamızla kaybederiz.
Bu manada da buna fırsat vermeyecek bir muhalefet yapısını kurmak, toplumsal muhalefeti güçlü bir biçimde bir araya getirmek, çocuklarını dahi, gençlerini dahi Türkiye’nin geleceğini nasıl hazırlayacağını, kalem kalem her konuda izah edecek hale getirecek bir muhalefet duruşu ve ortak aklın hakim olduğu bir ortam bize seçimi kazandırır. Yeter ki bunu yapalım.
Bana göre bugünün iktidarı Türkiye’nin hem ulusal hem uluslararası alanda yarattığı yükü taşıyacak kapasiteye sahip değildir. İdare ediyor durumundadır. Yenilikçi diye tarif ettiği hiçbir adımın inandırıcı olacağını da düşünmüyorum. Bu süreçten sonra tek sorumlu biziz.”
Yavaş da tepki göstermişti
Kaboğlu’na Yavaş’sa şöyle tepki göstermişti:
“Anayasa madde 4 çok net hocam. AYM iki defa bu konuda karar verdi ve 4’üncü madde ilk üç maddeyi koruduğu için kendisi de değiştirilemez dedi. Size göre olumlu olması durumu değiştirmiyor.”