TBMM Genel Kurulu’nda AKP’lilerle ırkçılık tartışmasına giren HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, “Yüzyıllık çamur hepimize az veya çok bulaştı. Bende de belki bir miktar ırkçılık vardı, ben HDP’de iyileştim” dedi.
Irkçılığın olmayacağı tek partiyiz
Zete’de yer alan habere göre, Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik öngören teklifin görüşüldüğü oturumda söz alan Paylan, partisini ırkçılıkla suçlayan AKP’li Naci Bostancı’ya şöyle yanıt verdi: “Bakın, bizler bugünlerde Kürt’üz, ben de Kürt’üm çünkü Kürtlere saldırılıyor bugün. On yıl önce, dokuz yıl önce bütün HDP’liler Hrant Dink’ti, hepsi Ermeni’ydi. Sokakta biri LGBT kimliğinden dolayı öldürüldüğünde hepimiz LGBT’yiz. Bir başörtülüye eğer ki saldırılırsa hepimiz başörtülüyüz. Bizi bir arada tutan değer insanlık değerlerimiz ve hepimizin birbirimizin kimliğine saygı duymamız. Ve ırkçılığın olmayacağı tek parti HDP’dir çünkü bizler bir arada birbirimizin kimliklerine saygı duyarak ve onlara sahip çıkarak mücadele veriyoruz.”
‘Türk olmakla övünün’ derdi
Paylan, İstanbul’da eğitim gördüğü Ermeni okulunda yaşadıklarınıysa şöyle anlattı: “Bir müdür yardımcısı atar devlet, hâlâ da vardır o müdür yardımcısı. İsmail Hakkı diye bir hocamız vardı. Her sabah geldiğinde “Sizler Türk’sünüz” derdi ve “Türk olmakla övünün” derdi. Ve her sabah bize tekrar ve tekrar İstiklal Marşını on kere okuturdu, yetmez bir daha, boğazlarımız yırtılıncaya kadar. O çoğulculuğun farkında olmayan, ben barışa inanan demokrasiye inanan öğretmenlerimi tenzih ederim ama eğitim fakülteleri faşizan anlayışlarla kurulmuştur, eğitim fakültelerinde çoğulculuk anlatılmaz.”
Bende de belki vardı, iyileştim
Konuşmasının devamında ırkçılığın olmadığı tek partinin HDP olduğu görüşünü yineleyen Paylan, “Ama bu tabii ki retorikle öyle anlama gelmiyor çünkü yüzyıllık çamur hepimize az veya çok bulaştı. Bende de belki bir miktar ırkçılık vardı, ben HDP’de iyileştim. HDP ırkçılığın panzehri” ifadelerini kullandı.