Avrupa Birliği’nden yetkililer Türkiye’nin haziranda vize serbestisi şansını kaçırdığını, uygulamanın sonbahara kalabileceğini belirtti.

Fotoğraf: Reuters
Reuters’e konuşan yetkililer gecikmenin nedeninin ise Türkiye’nin değiştirmemekte ısrar ettiği Terörle Mücadele Kanunu olduğunu söyledi.
Vize serbestisi, Türkiye ile AB arasında imzalanan ve kıtaya mülteci akışını engellemeye dönük anlaşmanın şartlarından biriydi.
Avrupa anlaşmadan vazgeçemez
Birçok uluslararası insan hakları kurumu tarafından yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirilen anlaşma, Ege’den kaçak mülteci geçişlerini keskin bir şekilde düşmesine neden olmuştu. Anlaşmanın işe yaraması, Avrupa’nın Türkiye’den talepleri karşısında elini zayıflatıyor. AB diplomatları, Avrupa’nın şu anda anlaşmadan vazgeçmesinin mümkün görünmediğini söyledi.
Türkiye’ye Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat hakkı tanınmasına, Avrupa’da çoğunlukla olumsuz bakılıyor. Örneğin Fransa’da yetkililer bu durumun göçmen karşıtı sağ lider Marine Le Pen’in önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde elini güçlendireceğini düşünüyor.
Avrupa vize serbestisi için Ankara’dan 72 kriteri yerine getirmesini istemişti. Geriye kalan birkaç kriterden biri de Terörle Mücadele Kanunu’nun AB müktesebatıyla uyumlu hale getirilmesi. AB’nin yasadaki temel değişiklik talebi ‘terör suçları’ tanımının daraltılması ve netleştirilmesi.
Araya yaz tatili girebilir
AB serbesti için tüm kriterlerin yerine getirilmesinde ısrar ederken, Türkiye mevcut koşullar nedeniyle yasanın değiştirilmesinin mümkün olmadığını savunuyor. Son olarak Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da uygulamanın hazirana yetişmesinin zor olduğunu söylemişti.
Reuters’e konuşan yetkililerde biri de, “Haziran ayında vize konusunda bir karar vermek artık fiilen mümkün değil” dedi. Parlamento ajandasında halen son oylamanın 4-7 Temmuz arasında olması öngörülse de, büyük ihtimalle yaz tatili sonrasına kalacak.
Başka bir AB kaynağı da, “Ekim senaryosu mümkün görünüyor, ancak temmuz da olası. Türklerin nasıl işbirliği yapacaklarını görelim” dedi.
Reuters’a konuşan diplomatlar, AB’nin AKP’nin yeni başbakanının tavrını beklediğini aktardı. Ankara ile müzakereler konusunda tecrübeli bir isim, “Bundan önce de bu noktaya gelmiştik. Bu Türk tarafından kışkırtıcı sözlerin yükseldiği ve oturup bir çözüm bulduğumuz ilk vaka değil” dedi.