• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Hanımefendi vegan olsaydı sorun yaşamayacaktı!

16/04/2024 09:48

MURAT SEVİNÇ

Vegan ya da vejetaryen olmamanın, bir insanın siyasi yaşamındaki etkisine tanık oluyoruz milletçe; ıstakoz ıstakoz olalı böyle gündem olmamıştır toprağımızda. Güler misin, ağlar mısın! Bu kez gülmekten yanayım.

Seçim sonrası, AKP’lilerin bir özeleştiri sürecinde olduğu yazılıp çiziliyor. Kamuoyunun zaman zaman maruz kaldığı bazı isimler, yüksek sesle bir şeyler söyledi. Ruşen Çakır’dan dinlediğime göre, yandaş gazete yazarları da seçim sonuçlarıyla ilgili yazmak ‘zorunda’ kalmış. İktidar çevresindeki hâle, sonuçları sorguluyormuş, vesaire…


Böyle bir şey mümkün mü peki? Yıllardır dehşetli kibirlerine tanık olduğumuz insanlar, herhangi bir zaman ve zeminde ‘özeleştiri’ yapabilir mi, ihtimal dahilinde mi? Üstelik ‘özeleştiri’nin milli hasletlerden kabul edilmediği bir toprakta.

Kişisel olarak, bu varsayımın mümkün olmadığı kanısındayım. Böyle bir ihtimal yok, özeleştiri yapamazlar, kapalı ya da açık kapılar ardında, yapamazlar, yapısal gerekçelerle mümkün değil. Kaybedilen yerlerde kazananın nasıl kazandığını ya da emekli maaşlarına yapılamayan zammın sonuçlar üzerindeki etkisini anlamaya çalışabilirler kuşkusuz, bu başka bir şey; ancak özeleştiri farklı bir kumaş gerektiriyor, bir zihniyet, niyet, birikim, özsaygı ve asgari samimiyet. Özeleştiri ihtimal dahilinde olmadığı için her zamanki gibi en hamasî, en sığ olana yönelecekler. Örneğin, yurt dışında tatil yapana, ıstakoz yiyene öfkelenecekler ya da, öfkelenmiş gibi yapacaklar ve ‘İşte bu yüzden kaybettik’ avuntusuna sarılacaklar. Gerçek olmayan, somut durumla ilgisiz bir şeylere iltifat etmek zorundalar. Gerçek neden(ler) üzerinde duramazlar, dile getiremezler.

Hak etmedikleri halde sahip oldukları onca varlıktan, ‘gerçek’ için vazgeçerler mi, bunu göze alırlar mı? Neye benziyor ‘gerçek’ dediğimiz, ederi nedir; dört çeker alır mı, yüksek güvenlikli yalıtılmış-lüks sitelerde yaşatır mı… Gerçek, iş güç sahibi yapar mı insanı, iltimasın yerini tutar mı, aynı ay dört yerden maaş almanızı sağlar mı… Mahkemelerde ve cezaevlerinde muhalif süründürmenin tadını verir mi, ‘gerçek’ denilen beş para etmez sözcük.

‘Gerçek’ olanla içtenlikli bir yüzleşme mümkün değil bu insanlar için. Yüzleşme, talimatla yapılabilen bir eylem değil. Talimatsız yazı yazamayan, gazetesine başlık atamayan, bir cümle olsun kuramayan; nadiren ve kazara düzgün bir laf etseler hemen ardından kırk kez af dileyen, hiçbir sözlerinin arkasında duramayanlar, özeleştiriye girişemez ve olup bitenin nedenini layıkıyla kavrayamaz, söylemesi gerekenleri söyleyemez… Yolsuzluk iddialarını dile getiremez, adaletsizliklere değinemez, torpili-kayırmayı eleştiremez. Istakoza sarılacaklar tabii, başka ne yapabilirler, çareleri var mı?

AKP’liler ‘sonuçlar’ı anlamaya çalışıyormuş, öyle diyorlar… Tüm yönetim yetkisini elinde toplayan kişiye hiç değinmeden, adını dahi anmadan hem de. Eh, çok zor iş, yasaklı kelimelerle düşünmek ve yazmak sihirbazlık becerisi gerektiriyor. Misal, Marx’tan hiç söz etmeden komünizm anlatmak ya da ABD’nin adını anmadan emperyalizm tarihi üzerine yazmak gibi.

Hanımefendi yurt dışında ıstakoz yemiş, fotoğrafını paylaşmış, iktidar çevresi çok öfkeliymiş… Halkçı insanlar tabii, kim bilir nasıl içerlediler. İşte, vejetaryen olmanın hiç umulmadık bir yararı. Ispanak yese başı ağrımayacaktı milletvekilinin.

31 Mart, sen nelere kâdirsin… 

Kategori:Agora, Vitrin-mobil

Tüm yazılar: Murat Sevinç

SON HABERLER

Fatih Altaylı'ya 'tehdit': Suç duyurusunda bulunuyorum

Gazeteci Fatih Altaylı tehdit edildiğini açıkladı.

Galatasaray'ın takım otobüsüne taşlı saldırı

Bugün Göztepe’yi 2-0 mağlup eden Galatasaray’ın takım otobüsüne taşlı saldırı düzenlendi.

ABD'li şarkıcı Billy Joel, beyin hastalığı nedeniyle tüm konserlerini iptal etti

ABD’li şarkıcı ve söz yazarı Billy Joel, işitme ve görme duyularını etkileyen beyin rahatsızlığı nedeniyle Kuzey Amerika ve Britanya’da vereceği tüm konserleri iptal etti.

Altın Palmiye İranlı yönetmen Jafar Panahi'nin

78’inci Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nü ‘Un Simple Accident’ filmiyle İranlı yönetmen Jafar Panahi kazandı.

CHP'lilerin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne astığı İmamoğlu pankartına soruşturma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun pankartının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne asılmasına ilişkin soruşturma başlatıldı.

Kadınlar sigara sarmalında: İçenlerin oranı 10 yılda yüzde 38 arttı
Gram altın güne nasıl başladı? – 16 Nisan 2024

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 762 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Berkant Gültekin: Bahçeli bir bakıma tüm sırrı ve gizemi bozdu

Gündüz Vassaf: Gün, Harvard'la dayanışmanın günü

Mithat Fabian Sözmen: İşçi sınıfının taraftarlığı anonimliğe, edilgenliğe ve seyirciliğe mahkum

Selin Nakıpoğlu: Diyanet iktidarın emrindeki politik bir aygıt

Cihan Tuğal: Uluslararası ilişkileri aile ilişkilerinin belirlediği bir döneme mi giriyoruz?

Recep Genel: O mis kokulu salatalıklar, domatesler, marullar bizi yavaş yavaş öldürüyor

Rahmi Turan: Erdoğan'a 'ömür boyu cumhurbaşkanlığı' sağlanmak için çalışmalar olduğu iddiaları var

Timur Soykan: Türkiye'de yaşamak vahşi bir dolandırıcı ormanında hayatta kalmaya benziyor

Onur Çanakçı: 'Faizle değil, üretimle büyüme' anlayışının uygulanması şart

Özgür Müftüoğlu: Lozan dahil kurucu belgeler tartışılabilmeli!

Umur Talu: Adalet adına feryadı olan da kendine bakacak

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×