Çözüm sürecinin çökmesiyle doğu ve güneydoğuda artan şiddet, çatışmalar, sokağa çıkma yasakları ve boşaltılan şehirler, 1999 yılında çıkarılan, ‘Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’nın değiştirilmesinin de bahanesi oldu.
DHA’nın haberine göre Resmi Gazete’de dün yayınlanan ilke kararlarına eklenen ek bir maddeyle, ‘kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu’ ya da ‘doğal afet yaşanan yerlerdeki arkeolojik sit alanlarında’ yapılanmanın önü açılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nu 7 Nisan’da aldığı karar uyarınca yapılan düzenleme Resmi Gazete’de ek bir madde olarak yer aldı. Yeni madde ‘projelerin ilgili koruma bölge kurulunda değerlendirilebileceğine, projesi koruma bölge kurulunca uygun görülen geçici uygulamaların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca oluşturulacak bilim kurulu denetiminde yapılabileceğine’ hükmediyor.
SİT alanlarının talanının önü açıldı
Uzmanlara göre ilke kararlarına kamu güvenliği gerekçe gösterilerek yapılan ek madde ile birinci derece arkeolojik sit alanı olan bölgelerde yapılaşmaların önü açılmış oldu ki mevcut yasa bugüne kadar pek çok arkeolojik sahanın geleceğe taşınabilmesine olanak tanımıştı.
Uzmanlar şu değerlendirmeyi yaptı: “17 yıl önce çıkarılan ilke kararlarında sit alanlarında hiçbir yapıya izin verilmiyordu. Ancak, şimdi eklenen bir madde ile arkeolojik sit alanına karakol, güvenlik noktası konulması için bir bilim kurulunun kararı yetiyor. Bu da alanların bundan sonra bu ilke kararı ile talan edilmesi anlamına geliyor.”
Uzmanlar, bölgedeki gelişmelere örnek olarak ise Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı 1’inci derece arkeolojik sit alanı Dakyanus Tepesi’ne karakol kurulmasını gösterdi.