Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un 3 Aralık gecesi sıkıyönetim ilan etmesini kendisine önerdiği iddia edilen eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’un gözaltına alındı.
Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre Kim, sıkıyönetim ilanındaki rolüne ilişkin Seul savcılığında ifade vermesinin ardından gözaltına alındı.
Yoon ve bakanları hakkında vatana ihanet şüphesiyle yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski bakanın cep telefonuna el konulurken polis evinde ve ofisinde arama yaptı.
Savunma Bakanlığı, daha önce Yoon’a sıkıyönetim ilan etmesini Kim’in önerdiğini doğrulamıştı. Devlet Başkanlığı Güvenlik Servisi’nin eski başkanı olan Kim, Yoon’a yakın bir isim olarak biliniyor.
Kim, olaydan bir gün sonra, 4 Aralık’ta, sıkıyönetim ilanıyla halkı endişeye sürükledikleri ve kargaşaya yol açtıkları için vatandaşlardan özür dilemişti. Sıkıyönetime ilişkin görevlerini yerine getiren askerlerin tüm talimatları kendisinden aldığını belirten Kim, tüm sorumluluğu üstlendiğini ve istifa niyetini Yoon’a bildirdiğini kaydetmişti.
Devlet Başkanı Yoon, eski Bakan Kim’in istifasını 5 Aralık’ta kabul etmiş, yerine Güney Kore’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi, Güney Kore-ABD Birleşik Kuvvetler Komutanlığı’nın eski komutanı emekli general Choi Byung-huk’u aday göstermişti.
Ne olmuştu?
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, 3 Aralık akşamı ülkedeki muhalefeti ‘Kuzey Kore’ye sempati duymak’ ve ‘devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmakla’ suçlayarak sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuştu.
Ardından genelkurmay başkanının sıkıyönetim komutanı olarak atandığı ve protesto yürüyüşleri dahil bütün siyasi faaliyetlerin yasaklandığı açıklanmıştı.
Başkan Yoon’un kendi partisinden kişiler de dahil olmak üzere siyasiler karara tepki göstermiş ve ülkede ana muhalefet konumundaki Demokrat Parti’nin lideri tüm üyelerine mecliste toplanma çağrısında bulunmuştu.
Bu sırada askerlerin meclis binasında olduğu ve milletvekillerinin binaya askerlerin engellemesine rağmen girdiği belirtilmişti.
Mecliste toplanan milletvekilleri, 300 üyeden 190’ının katıldığı oylamada oy birliğiyle sıkıyönetimin kaldırılması yönünde oy kullanmıştı.
Meclisin sıkıyönetimi kaldırma kararından sonra da askerler meclis binasından çekilmeye başlamış ve Yoon’un nasıl bir adım atacağı beklenmeye başlanmıştı.
Sıkıyönetimin ilanından yaklaşık beş saat sonra Başkan Yoon, kararı resmen kaldırabilmek için kabine üyelerinin toplanmasını beklediğini belirterek toplantının hemen ardından sıkıyönetimi sona erdireceğini ve konuşlandırılan güçlerin geri çekileceğini söylemişti.
Son olarak Bakanlar Kurulu, yerel saatle sabah 04.30’da sıkıyönetimin kaldırılmasına ilişkin önergeyi onayladı ve sıkıyönetim resmen yürürlükten kaldırıldı.
Başkan Yoon’a yönelik meclisteki azil süreci, iktidar milletvekillerinin boykotu nedeniyle suya düşmüştü.
Yoon’un görevden alınması önergesinin kabulü için meclis üye tam sayısının üçte ikisini oluşturan 200 milletvekilinin lehte oyu gerekiyordu.
Ulusal Meclis’teki 300 sandalyeden 192’sine sahip olan muhalefet bloku, nitelikli çoğunluğu sağlayabilmek için iktidardaki Halkın Gücü Partisi’nden (PPP) en az sekiz milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyordu.