Adalet Bakanlığı, Hrant Dink suikastının aydınlatılmasında dikkat çekici bir karar verdi.
Suikaste ilişkin istihbarat bilgilerini değerlendirmeyen eski İstanbul emniyet müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul vali yardımcısı Ergun Güngör, eski İstanbul emniyet müdürlüğü istihbarat şube müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polisin soruşturulmasına izin çıktı.
Güngör, suikastten kısa süre önce, Dink’i valiliğe çağırıp dolaylı olarak tehdit eden isimdi.
Valilik vermemişti
Hrant Dink’in ailesinin avukatları, 2011 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bu dokuz kamu görevlisi hakkında ‘görevi ihmal’den suç duyurusunda bulunmuş, ancak valilik soruşturma izni vermemişti.
Valiliğin bu kararı üzerine soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Kovuşturmaya yer olmadığına’ karar vermişti.
Dink ailesinin avukatları, Bakırköy 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak bu kararın kaldırılmasını istedi. Mahkeme de geçtiğimiz mayıs ayında bu kararı kaldırarak kamu görevlilerinin yargılanmasının yolunu açtı.
Başsavcılık ‘Kanun yararına kaldırılsın’ demişti
Kovuşturmaya gerek olmadığına hükmeden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararın kaldırılması üzerine bu sefer de Adalet Bakanlığı’na başvurdu. 4 Haziran 2014 tarihinde yapılan başvuruda Adalet Bakanlığı’ndan Bakırköy 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının ‘kanun yararına kaldırılması’ istendi.
Ancak, Adalet Bakanlığı 16 Temmuz 2014 tarihli kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu talebini yerinde bulmayarak reddetti. Bakanlık, soruşturmanın yürütülmesi için dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri yolladı.
Dink, dönemin vali yardımcısı Güngör’le görüşmesini şöyle yazmıştı: “…Hiç beklemeden girişi yaptı Vali Yardımcısı. “Hrant bey” diyordu “Siz, tecrübeli bir gazetecisiniz. Daha dikkatli haber yapmanız gerekmez mi? Sonra böyle haberlere ne gerek var? Bakın ortalık nasıl allak bullak oldu. Hayır, biz sizi biliyoruz ama sokaktaki adam ne bilsin? Bu tür haberleri başka bir niyetle yapıyorsunuz sanabilir. Bakın şu elimdeki evrakı görüyor musunuz? Ermeni Patriği’nin bir başvurusu vardı, bazı internet sitelerinde Ermeni toplumunun bazı kurumlarına yönelik bazı densizler terör sayılabilecek girişimlerde bulunmaya çalışıyorlarmış. İşte biz de onları aradık ve Bursa’da bulduk, sonunda adalete de teslim ettik. Ama bakın işte sokaklar ne gibi insanlarla dolu. Bu tür haberlere daha dikkat etmek gerekmez mi?”
9 Soruda Hrant Dink davası