• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

‘Faşizmi şutla’: Türkiye’de tribünler, ‘düşman’ı kadınlaştırarak aşağılıyor

16/10/2016 23:49


EFE SÖNMEZ

[email protected]  / @efesonmezz


Futbolda ayrımcılık karşıtı çalışmalar yürüten Fare Network’ün tüm dünyada eşzamanlı olarak başlattığı kampanya kapsamında Türkiye’de de yeşil sahalarda yaşanan ayrımcılık, cinsiyetçilik ve homofobiye dikkat çekiliyor.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Şehlem Kaçar Sebik, futbolda cinsiyet temelli ayrımcılığın kadın düşmanlığı üzerinden sürdüğünü belirterek, “Bunlar, kadın varlığı üzerinden aşağılama, kadın tanımlayarak aşağılama, kadın tanımıyla, meme montajlayıp, etek giydirip ‘kadın bu’ diyerek aşağılama üzerinden olabiliyor” diye konuştu.

LGBTİ bireylerin kurduğu Sportif Lezbon’dan Selin ise Türkiye futbolunu ‘ziyadesiyle ırkçı, cinsiyetçi, homofobik ve transfobik’ olarak tanımladı.

Fenerbahçe forması giyen bir grup erkek, Galatasaray derbisi öncesi rakip takım forması giydirdikleri bir kadın mankeni yakmıştı. (Fotoğraf: twitter/@yapriko_)

Fenerbahçe formalı bir grup erkek, Galatasaray derbisi öncesi rakip takım formasını giydirdikleri bir kadın mankeni yakmıştı. (Fotoğraf: twitter/@yapriko_)

Fare Network, 6-20 Ekim tarihlerinde futbolda yaşanan ayrımcılığa dikkati çekmek için ‘#FootballPeople’ başlığıyla bir eylem haftası düzenliyor.

Sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyayla, tribünlerde ve futbol sahalarında yaşanan küfürlü tezahüratlara, cinsiyetçi küfürlere, kadına ve LGBTİ bireylere yönelik ayrımcılık ve şiddet içeren söylemlere karşı farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.

Türkiye’dense bu kampanyaya Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Sportif Lezbon futbol takımı ve Türkiye Futbol Federasyonu destek veriyor. Kampanya için ‘#FutboldaCinsiyetçiliğeSon’ ve ‘#FutbolHerkesİçindir’ sloganları kullanılıyor.

‘Futbol erkekliği üreten bir alan haline geldi’

futbol-ayrimcilik9

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinden Şehlem Kaçar Sebik, Hilal Esmer ve Deniz Nihan Aktan ile Sportif Lezbon’dan Selin, Türkiye’de yeşil sahalarda süren ayrımcılığı Diken’e değerlendirdi.

Şehlem Kaçar Sebik, futbolun ‘erkekliği üreten’ bir alan haline geldiğini, taraftar gruplarının da ‘kadınları aşağılama ya da kadınsılaştırma’ üzerinden cinsiyetçiliği üretmekle beraber tüm ‘öteki’lere şiddet uygulamayı teşvik ettiğini söyledi.

‘Futbol sahaları, ortalama duruşun yansıması’

Futbolun; oyuncu, antrenör ve taraftarları kapsayacak şekilde birlik ruhuna sahip olması gerektiğine vurgu yapan Sebik, “Biz bu kampanyanın, Türkiye gibi kadın-erkek eşitsizliğinin yoğunlukla iktidar tarafından desteklenen bir ülkede yürümesini önemsiyoruz çünkü futbol da diğer yerler gibi cinsiyet temelli şiddeti üreten bir alan bizim için” diye konuştu.

futbol-ayrimcilik

Fotoğraf: @KolectivoSur91

Hilal Esmer’se, Türkiye’de varolan ayrımcı söylemin futbola nasıl sirayet ettiğinden bahsetti: “Futbol sahaları, Türkiye’deki ortalama duruşun, toplumsal cinsiyet olarak erkekliğin bakış açısının bize bir yansımasıdır. Bir takım istisnalar dışında Türkiye’de -hangi cinsiyet kimliğinden olursa olsun- standart eril bir vatandaşın bakış açısı ne ise; kitlesi her türlü sosyal, ekonomik sınıftan ve eğitim seviyesinden oluşan ve ezici çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu futbol taraftarları da bizlere onu yansıtır. Yani, yeni sirayet etmiş bir şey yok. Yıllardır futbol izlemeye giden ve futbolu takip eden kitle, halihazırda toplumda da çoğunluğu oluşturan milliyetçi-muhafazakar, ırkçı, cinsiyetçi ve homofobik ayrımcılığa sahip olan kitlelerden oluşuyor.”

‘Kanlı çarşaf sembolleri, işgal etmeler, ele geçirme söylemleri…’

Futbolun ‘farklılıklara izin vermeyen bir erkek alanı’ olarak inşa edildiğini ifade eden Esmer, “Bu alanda kadınlara, çocuklara, eşcinsellere, translara ve gereğinden fazla politik sorgulamaya izin yok. Çünkü çok geniş bir kapsayıcılıkta ortaklaşma durumu var, dolayısıyla en geniş kapsayıcılıkta ezilip aşağılanabilen ne varsa, oralara vurularak deşarj olunduğu -örneğin küfrederek rahatlanıldığı- iddia ediliyor” dedi.

Hilal Esmer, sorunun önce söylemle başlayıp, eylemle devam ettiğine vurgu yaparak örnek verdi: “Asılan kanlı çarşaf sembolleri, vapurlarla karşı takımı işgale gitmeler, kına geceleri ve tecavüz üzerinden yapılan ‘ele geçirme’ söylemleriyle devam ediyor.”

‘Futbol geri kalana sirayet ederse ayrımcı dilden uzaklaşır’

futbol-ayrimcilik6

Rusya’dan kampanyaya destek veren bir kulüp. (Fotoğraf: @farenet)

Bahsettiği kitlenin içinde bulunan eleştirel erkeklerin de bu dönüşümde çaba sarf etmesi gerektiğine dikkati çeken Esmer, şu ifadeleri kullandı: “Futbol sahaları ve geri kalan her yer ne kadar daha az ‘militarist-heteroseksist-erkek’ olursa, yani gerçekte var olan çeşitlilik futbola ve toplumun geri kalanına ne kadar sirayet ederse, şiddet ve ayrımcılık dilinden de o kadar uzaklaşılacağını düşünüyoruz. Bu da hem tüm renk ve farklı kimliklerin ‘Biz de buradayız’ demesinden, hem de o masif kitlenin içinde eriyen ve aslında eleştiren erkeklerin de bu dönüşüm için çaba sarf etmesinden geçiyor. Kadın-çocuk-LGBTİ hakları için değil, basbayağı kendileri için bunu yapmaları gerekiyor.”

Şiddetsiz ortam için yüzleşme gerekli

Cinsiyetçi söylemin ırkçılık, militarizm, ahlakçı muhafazakarlık ve heteroseksizmle birlikte insanların hayatlarına girdiğini aktaran Esmer, ‘şiddetsiz ortam’ yaratılabilmesi için söylemi oluşturan ‘mit’lerle yüzleşilmesi gerektiğini ifade etti, hayatın tüm alanlarında olması gerektiği gibi futbolda da yönetici düzeyinde kadınlara daha fazla yer verilmesini istedi.

‘Nefret söylemine ceza verilmeli’

futbol-ayrimcilik8

Şehlem Kaçar Sebik, soruna ilişkin devletin ve kulüplerin etkili kampanyalar yürütmesini ve cinsiyetçi söylemi üretenlerin uyarılmasını önerdi: “Yöneticiler kadınlara, LGBTİ’lere ya da göçmenlere karşı nefret söylemlerini mutlaka kınamalı hatta maça çıkarmama almama gibi men cezaları uygulamalıdırlar. Fakat biliyoruz ki devlet bu ayrımcılığı çoğu zaman üreten bir dil kullanıyor. Siyasilerin kadın ve erkeğin fıtratının farklı olduğu açıklamalarından tutun da kadına yönelik şiddeti olumlayan mırıldanmalara kadar bunu hayatımızın her yerinde hissediyoruz. Fakat buna boyun eğmiyoruz, bu şiddet ne bizim kaderimiz ne de devletin bizim adımıza belirleyebileceği bir şey. Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz, sahada da tribünde de her yerdeyiz, gitmiyoruz.”

‘Aşağılama, kadına indirgenerek yapılıyor’

futbol-ayrimcilik1

Slovakya’dan kampanyaya katılan bir takım. (Fotoğraf: @farenet)

Futbol maçlarındaki ‘militarist söylem’in ‘düşman öteki’ takımın ‘kadınlaştırılması’ üzerinden gerçekleştirildiğini anlatan Sebik, “Futboldaki cinsiyet temelli ayrımcılığın kadın düşmanlığı üzerinden sürdüğünü görüyoruz. Bunlar kadın varlığı üzerinden aşağılama, kadın tanımlayarak aşağılama, kadın tanımıyla, meme montajlayıp, etek giydirip ‘kadın bu’ diyerek aşağılama, düzenli olarak kadın varlığına indirgeyerek hakaret ve aşağılama üzerinden olabiliyor” diye konuştu.

‘Futbol vazgeçebileceğimiz bir alan değil’

Kampanyaya Türkiye'den katılan bir takım. (Fotoğaf: @solak_cocuk)

Kampanyaya Türkiye’den katılan bir takım. (Fotoğaf: @solak_cocuk)

Deniz Nihan Aktan, dünyanın her yerinde cinsiyet eşitsizliği olduğunu belirterek, buna, FIFA’daki kadın yönetici sayısının azlığı ile ABD’de kadın futbolcuların erkeklerden daha az maaş almalarını örnek gösterdi.

Galatasaray’ın kadın futbol takımını kapattığını anlatan Aktan, “Benzer şekilde maddi/manevi destek göremediği için liglerden çekilen başka takımlar oldu. Tribünlerdeki şiddet, futbol oynayan kadına yönelik toplumdaki önyargılar ve benzerleri, zaten futbolun bir parçası haline gelmişken, futbolu meslek olarak seçmek isteyen kadınların önüne ekonomik ve toplumsal pek çok engel çıkıyor ne yazık ki. O yüzden futbol, bizim ‘erkeklerin alanı’ diyerek vazgeçebileceğimiz bir alan değil” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’de futbol ziyadesiyle homofobik’

Sportif Lezbon.

Sportif Lezbon.

Kampanyaya destek veren Sportif Lezbon’dan Selin, “Türkiye’de futbol mevzu, neresinden tutsanız elinizde kalacak, ziyadesiyle ırkçı, ziyadesiyle cinsiyetçi, ziyadesiyle homofobik ve transfobik” dedi.

Diğer kampanya destekçisi Türkiye Futbol Federasyonunun sosyal medya hesabından, kadın milli futbol takımıyla ilgili paylaşım yapmamasını örnek göstererek federasyonu samimi olmamakla eleştiren Selin, Türkiye’deki ‘futbol kültürü’nden bahsetti: “Trabzonspor kulübü başkanının ‘Kimse bizi kadın gibi yaşatamaz’ açıklaması var mesela. Kadın olmayı, kadınlığı kendince aşağılıyor. ‘İbne hakem’ söylemi zaten neredeyse tribün raconu olmuş durumda. Tüm bunları düşününce; tribünleri, kadınlar ve LGBTİ’leri hedef alması açısından nefret söyleminin en ‘meşrulaştırılmış’ mekanları olarak değerlendiriyoruz.” 

“Türkiye’de özellikle son yıllarda bu denli tırmanmış savaşı bitirmeden, Amedspor’un deplasmanda karşılaştıkları saldırıların bitmesini nasıl bekleyebiliriz ki?” diye soran Selin, bu düzene alternatif olarak ortaya çıkan Sportif Lezbon’un cinsiyet ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığa karşı mücadele verdiğini söyledi.

‘PFDK, nefret söylemine hangi yaptırımda bulunuyor?’

futbol-ayrimcilik3

Kampanya kapsamında düzenlenen ‘ayrımcılığa karşı turnuva’ya; Atletik Dildoa, Lezyonerler ve Kramponiçeler adlı futbol takımları katıldı. (Fotoğraf: @cs_mucadele)

Selin, Türkiye’deki yasaların kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik nefret söylemine karşı yetersiz olduğunu belirterek, çifte standarda dikkati çekti: “Deniz Naki, yıl içinde, ‘sportmenliğe aykırı’ açıklama yaptığı için, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği’ için sayısız cezalar aldı. Neyin ‘sportmenliğe aykırı’, neyin ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ eylemi olduğuna futbolda karar veren PFDK, her gün kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik nefret söylemlerinde nasıl bir yaptırımda bulunuyor?”

Selin, şu çağrıyı da yaptı: “Bildiğim kadarıyla tribünler ziyadesiyle boş, Passolig uygulamasından sonra. Bırakın boş kalsın. Biz kendi mahallerimizde, kendi semtimizde stadyumun dışında bırakılanlar olarak yeni futbol alanları kuralım. Galatasaray’ı tutmak yerine; Lezbon’u, Solteki’ni tutalım.”

Filed Under: Diken özel

SON HABERLER

Muhalefet yönetmeye hazır mı?

İHSAN DAĞI @ihsandagi Muhalefet ülkeyi yönetmeye talip. Peki hazır … Devamı...

Babacan, saldırılara cevap verdi: Bahçeli’nin bir ayağı siyaset, bir ayağı şiddetin içinde 

DEVA Partisi Genel Başkanı Genel Başkanı Ali Babacan partisinin Yozgat … Devamı...

Hisarcıklıoğlu: Kamu bankaları kredide normalleşmeye başladı

Kamu bankalarıyla üç gün önce bir araya gelen TOBB Başkanı Rifat … Devamı...

Erdoğan: Zincir marketler de kendilerini ayarlayacak

Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde indirim yapıldığını söyleyen … Devamı...

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı: Ekonomide yaşanan ağır tablonun yansıması artıyor

CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı, Tekirdağ'da düzenlenen 'Büyükşehir … Devamı...

Araştırma: Antarktika’daki buz sahanlığı sanılandan daha hızlı eriyor olabilir

Yapılan bir çalışmada, Antarktika'da buz sahanlığının sanılandan daha hızlı … Devamı...

Berlin’de 80’den fazla otomobilin üzerine gamalı haç çizildi

Almanya'nın başkenti Berlin'de 80'den fazla otomobilin üzerine gamalı haç … Devamı...

Akşam Postası / 13 Ağustos 2022

Kılıçdaroğlu’ndan ‘Barış Akademisyenleri’ mesajı: Görevlerine … Devamı...

‘Stranger Things’in yaratıcıları final sezonu hakkında ipuçları verdi

Netflix'in en çok izlenen İngilizce dizisi 'Stranger Things'in yaratıcıları … Devamı...

Siirt’te iki aydır aranan hemşirenin cansız bedenine ulaşıldı

Siirt’in Pervari ilçesinde 11 Haziran’da Müküs Çayı'na düşen arkadaşını … Devamı...

Kaza değil, cinayet (3): Bir insanın yaşamı bir günlük hapis bile getirmedi
‘Propaganda emiri’nin ağzından Dabık’ın IŞİD için önemi…

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1747 gündür hapiste

YAZARLAR

Muhalefet yönetmeye hazır mı?

İhsan Dağı

İstanbul Belediyesi’nden ‘de’ atılan KHK’liler

Murat Sevinç

Her ulusalcı bir gün mutlaka reisçi olacak!

Dağhan Irak

Bu düzen değişmeli!

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Ejderhaya nanik yapmak

Bahadır Kaynak

Muhalefet ‘ceketini koysa’ bile seçimi kazanır mı?

Levent Gültekin

Defne Suna’dan Vera’ya, doğum günü mektubu…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Ali Bayramoğlu: Her yasak bir aczin ifadesidir

Mustafa Karaalioğlu: Hiç karışılmasaydı bile bu halde olmazdık

İhsan Çaralan: İktidardaki yeni değişiklik Suriye politikasının enkaz haline geldiğinin itirafıdır

Timur Akkurt: Tinder’da mutluluğu ararken hayatınız kararabilir

Tuğrul Akşar: Süper Lig’de havuz gelirleri yarı yarıya azaldı!

Orhan Uğuroğlu: Birçoğu hem bakan, hem tüccar

Ümit Zileli: Yasaklar ülkesinden “yazık” manzaralar!

Fatih Altaylı: Bakanlar da sınava girsin mi

İbrahim Varlı: Suriye’siz dizayn olmaz

Murat Muratoğlu: Kötü ekonomi ülkeleri batırmaz

Miyase İlknur: Reis sana o kapıyı çoktan kapattı teğmen

Zoom görüşmesinde mastürbasyon yaparken yakalanmıştı: CNN yorumcusu işi bıraktı

Aydın’da ‘incir cipsi’ mesaisi başladı

Temizlik görevlileri çöpten bulduğu para dolu çantayı sahibine ulaştırdı

İşlemediği suç için hapiste geçirdiği 20 yılın bedeli 5 milyon dolar oldu

Sevgilisi tarafından aldatılan kadın gazeteye ilan verdi: Artık bütün kasaba senin pislik olduğunu biliyor

Caretta caretta yaralanmalarının önüne geçmek için proje başlatıldı

Norveçli yetkililerden fenomen deniz aygırı Freya uyarısı: Uzak durmazsanız uyuturuz

Ryan Reynolds aldı, pişman oldu: Eşinize danışmadan futbol takımı almayın!

Tuz Gölü’nde hasat zamanı

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi