Amerikan basını neden yanıldı? Bu sonucun geleceğini nasıl oldu da önceden okuyamadı?
Yine Amerikan basınında yapılan tartışmalardan okuduğum kadarıyla bunun için birkaç neden sayılıyor:
Amerikalı seçmenin “Trump gibi” bir adaya oy verebileceği ihtimalini yok saydılar. Büyük basın sadece Trump’ın seçilebilme ihtimalini yok saymadı, ama aynı zamanda Clinton’ın seçilme ihtimalinin de çok yüksek olduğuna inandı.
Amerikan basını seçmenin kurulu düzene tepkisini doğru okuyamadı ve sokaktaki insana yeterince mikrofon tutmadı; onların düşüncelerini zaten bildiğini var saydı.
Sosyal medyada paylaşılan yanlış bilgiler büyük medyanın da yanılmasında büyük rol oynadı. Trump aleyhine yürütülen ve özellikle sosyal medyada yer bulan kara propaganda kampanyaları ters tepti. Her gün medyada yayımlanan farklı bir içerikle küçük düşürülen adam, halkın sempatisini kazandı. Bu nedenle, seçim kampanyası sırasında çok izlenen bazı blogların veya sosyal medya hesaplarının seçim ertesinde kapanma kararı aldığı bile yazılıyor.
Sonuçları doğru tahmin edemeyen anketçilere güvendiler.
Kısacası, gazeteciler halkın tepkisini ve seçmen psikolojisini doğru okuyamadılar. Kötü gazetecilik yaptılar. Olanı değil, olmasını istediklerini haber yaptılar.
Trump kazandı, anketçiler ve medya kaybetti.