• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Escobar'ın 'kokain hipopotamları' öldürülmeyle karşı karşıya

03/11/2023 15:49

Kolombiya, 1980’lerde uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın ülkeye getirdiği ve şu an sayısı 166 olan su aygırlarının bir kısmını öldürebilir.

Fotoğraf: AA

1993’te polis tarafından öldürülen dünyanın en tanınmış uyuşturucu baronu Escobar, ülkeye bir dişi ve bir erkek hipopotam dahil olmak üzere egzotik hayvanları kaçak yolla getirmişti.


Escobar’ın başkent Bogota’nın 250 kilometre kuzeybatısında yer alan lüks malikanesi Hacienda Napoles’deki hayvanların çoğu hayvanat bahçelerine yerleştirilmişti. Lojistik olarak taşınması zor olan hipopotamlarsa muhtemelen ölür düşüncesiyle orada bırakıldı.

Ancak yetkililerin düşündüğü gibi olmadı. ‘Kokain hipopotamları‘ olarak bilinen hayvanlar doğal bir avcının da bulunmadığı Güney Amerika’da üremeye başladı.

Ülkenin en önemli akarsularından biri olan Magdalena Nehri’nde yayılmaya başlayan hipopotamların yerel ekosistemi birçok şekilde etkileyebileceğinden endişe ediliyor. Bilim insanları doğal yaşam alanı Afrika olan hipopotamların, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan denizayısı gibi türleri yerlerinden etmek, nehirlerin kimyasal yapılarını değiştirmek gibi olumsuz etkilere işaret ediyor.

Bundan dolayı uzmanlar yıllardır su aygırlarının sayısını kontrol altına almaya çalışıyor.

‘Hayvanların ihracatı için çalışıyoruz‘

Çevre Bakanı Susana Muhamad hayvanlardan 20’sinin kısırlaştırılacağını, diğerlerinin yurtdışına gönderileceğini ve bazılarının öldürüleceğini söyledi.

Yerel basında yer alan habere göre Muhammed, “Hayvanların ihracatı için protokol üzerinde çalışıyoruz. Diğer ülkenin çevre otoritesinden izin alınmadığı takdirde tek bir hayvan bile ihraç etmeyeceğiz” dedi.

Bakan, son çare olarak da itlaf için bir protokol oluşturulduğunu söyledi.

Nüfus 2035’e kadar 1000’e çıkabilir

Su aygırlarının kaderi, geçen yıl ‘istilacı tür’ ilan edilmeleri sonrası itlafın önünün açılmasıyla belli olmuştu.

Tahminler, hiçbir şey yapılmazsa su aygırı nüfusunun 2035’e kadar 1000’e kadar ulaşabileceğini gösteriyor. Ancak hayvan aktivistleri kısırlaştırmanın hayvanlar için acı olacağını ve veterinerler için büyük tehlike içerdiğini söylüyor.

İki yıl önce sürüden 24 birey kısırlaştırılmıştı.

Kategori:Dünya, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Beyaz Saray: Trump, Şara'yla Suudi Arabistan'da görüşecek

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’yla yarın Suudi Arabistan’da kısa bir görüşme yapacağını bildirdi.

Google, renkli 'G' logosunu yeniledi

Arama motoru Google, 10 yıl sonra mobildeki ‘G’ logosunu yeniledi.

Özel temsilcisi duyurdu:  Putin gelirse Trump da İstanbul'da olacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in İstanbul’a gelmesini umuyoruz, o zaman başkan Trump da orada olacak” dedi.

ABD, Suudi Arabistan'la 'tarihteki en büyük' silah satış anlaşmasını imzaladı

Beyaz Saray, ABD’yle Suudi Arabistan arasında 142 milyar dolarlık ‘tarihteki en büyük’ silah satış anlaşmasını imzaladığını duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi, Nurettin Yıldız protestolarını yargıya taşıyor

Boğaziçi Üniversitesi, ilahiyatçı Nurettin Yıldız’ın etkinliğe davet edilmesini protesto eden öğrenciler hakkında disiplin işlemleri başlatarak suç duyurusunda bulunulacağını duyurdu.

Bu hafta altı film vizyonda
S&P: 2024'te 1 dolar 40 lira olacak

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 751 gündür hapiste

YAZARLAR

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Mehmet Metiner: İyi ki arşiv var

Akif Beki: Bahçeli'nin 'yapılacaklar' listesi 

Abbas Güçlü: Çin'in binlerce yıllık sembolü ejderhaydı şimdiyse panda

Servet Yıldırım: Türkiye'de konut talebi genelde krediyle desteklenen bir niteliğe sahip

Nevzat Evrim Önal: Bu ahmaklara göre işçi Erol 'AKP'liydi' ve olay da 'bir AKP'liyi başka AKP'lilerin yok etmesi'nden ibaretti

Esfender Korkmaz: Asgari ücret masasında işçi yok

Abdulkadir Selvi: PKK'nın silah bırakma kararı MİT tarafından sahada kontrol edilecek

Nevşin Mengü: Muhtemelen 'yeni anayasada yüzde 50 şartı da aranmasın, ilk turda en çok oyu kim alırsa seçilsin' denecek

Hasan Cemal: PKK'nın silahları gömme ve kendini feshetme kararını önemsiyorum

Taha Akyol: Öcalan belki de 'Meclis'e gelip DEM grubunda konuşma' yapabilecek…

Timur Soykan: Bugün Soma Katliamı'nın 11'inci yıldönümü

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×