İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye’de sansürün ekonomiye gölge düşürdüğünü yazdı. Gazetenin İstanbul muhabiri Daniel Dombey’in kaleme aldığı haber-analizde, “Tehlikede olan tek şey ifade özgürlüğü de değil. Erdoğan’ın otoriterleşmesi ve öne sürdüğü komplo iddiaları da Türkiye’nin ekonomisine gölge düşürdü” yorumu yapıldı. Makalenin öne çıkan bölümleri şöyle:
‘Gizli polisin TİB’in başında ne işi var?’
* Türkiye hükümeti geçen yılın sonlarında, bir yolsuzluk skandalının ilk sancılarının yaşandığı sırada, neden ülkenin internet düzenleme kurumunun başına eski bir gizli polisi getirdi? Bu soru, Türkiye’de hem ifade özgürlüğü, hem de ekonomik görünüm açısından bazı sonuçlar yaratabilir.
‘TİB, diğer ülkelerdeki emsallerine hiç benzemiyor’
* Eski Milli İstihbarat Teşkilatı yetkililerinden Ahmet Cemalettin Çelik’in Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na atanmasıyla ilgili akılda tutulması gereken ilk şey, şu an başkanlığını yaptığı kurumun diğer ülkelerdeki emsallerine hiç benzemediği. Öncelikle, kurumun internet sitesine göre, Çelik’in ilk beş görevinden biri telefon dinlemeleriyle ilgili. Dahası parlamento geçen hafta kuruma mahremiyet gerekçeleriyle mahkeme kararı olmadan internet sitelerini engelleme yetkisi verdi.
‘İnternet, sorunlardan sadece biri’
* Fakat Çelik’e internet sitelerini kapatma yetkisi verilecek olması, Türkiye’de geçen hafta ifade özgürlüğüyle ilgili ortaya çıkan sorunlardan sadece bir tanesi. Türkiye, Erdoğan’ın Twitter’da kendisi hakkındaki mesajlarından şikâyet etmesi sonrası Gülen yanlısı bir gazetede çalışan bir gazeteciyi işten çıkardı. Erdoğan’ın medya patronlarından haberlerini değiştirmelerini istediği telefon kayıtları da internete sızdı.
‘Standard and Poors açıklaması manidar’
* Hükümetin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yardımıyla bu kayıtları temizlemeye bu kadar istekli olması boşuna değil. Fakat tehlike altında olan sadece ifade özgürlüğü değl. Erdoğan’ın otoriterleşmesi ve ortaya attığı komplo iddiaları da Türkiye ekonomisine gölge düşürüyor. Kredi derecelendirme kurumu Standard and Poors Türkiye’nin ekonomik görünümü notunu düşürürken, ‘kurumsal denetimde ve yönetişim standartlarında beklenmedik bir erozyon yaşandığı’ notunu düştü.
‘Faiz artırımı yeterli olmayabilir’
* Merkez Bankası’nın Erdoğan’ın muhalefetine rağmen faizleri yükseltmesi sonrasında piyasalar sakinleşmiş görünebilir. Fakat bu durum işlerin iyi gideceği anlamına gelmeyebilir: ABD Merkez Bankası da IMF gibi, Türkiye’yi ‘dünyanın en kırılgan gelişmekte olan pazarı’ olarak niteledi.