Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele nezdindeki daimi temsilcisi Brett McGurk’a Kobani ziyaretinde YPG’den plaket almasına, “Bir daha yapma” diye tepki gösterdiği öğrenildi.
Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış, Erdoğan’ın ABD temaslarına ilişkin bugünkü yazısında bir dönem ABD ile Türkiye arasında krize yol açan olaya ilişkin yaşananları aktardı.
Obama’nın özel temsilcisi McGurk, 30 Ocak’ta Kobani’ye ziyarette bulunmuş, Kürtlerin IŞİD’e karşı verdiği mücadeleyi övmüştü. Kobani’de Suriye Demokratik Güçleri’nden temsilcilerle görüşen McGurk, YPG Sözcüsü Polat Can’dan plaket almıştı. Polat Can’ın bu fotoğrafı Twitter’da paylaşmasıyla Türkiye, YPG konusunda bir türlü anlaşamadığı ABD’ye hayli sert tepki vermişti.
Tanış, Erdoğan’ın ABD temasları sırasında bu fotoğrafa ilişkin tepki gösterdiğini şöyle anlattı: “Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesinde de yapmış. Fetullah Gülen’le başlanıyor. Arada Reza Zarrab’a dair bölümler var. Sonra Suriye’ye geçiyorlar. Ve salonda bulunanlardan Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün şubatta Kobani’ye gidip YPG’den ödül almasına getiriyor konuyu. Ağır biçimde eleştiriyor. McGurk o sırada oturduğu yerden kaykılıp Erdoğan’ın kendisini kast ettiğini belli ediyor. ‘Tamam mesajı aldım’, demek istiyor. Ancak Erdoğan hırsını alamıyor. Toplantı bittikten sonra Amerikalıları salondan uğurlarken bu sefer McGurk’ün yüzüne de söylüyor. ‘Bir daha yapma’ diyor.”
‘Erdoğan’ı daha da rahatsız ediyor’
ABD’li yetkililerin Erdoğan’ın tepkilerini diplomatik bir dille yumuşatmaya çalıştığını belirten Tanış, “Amerikalılar ise her zamanki gibi dinliyorlar. Biden, diplomatik konuşmaya dikkat ediyor. Ancak muhtemelen bu tavrı Erdoğan’ı daha da rahatsız ediyor. ‘YPG’ye silah verildiğini’ söylediğinde Biden’ın ‘Haberim yok’ demesi, Erdoğan’ın ne anlayabileceği ne de kabul edebileceği bir şey çünkü. Bu yöntem, Türkiye ve Amerika arasındaki farklılıkların aşılmasını sağlar mı, bilmiyorum. Yaşanan şey, sadece söylem üzerinden baktığınızda, Batılı entelektüellerin tekrar etmeyi çok sevdiği ‘Soğukkanlı Batılı, duygusal Doğulu’ çelişkisi çünkü. Ve bunun masada nasıl sonuç verdiğinin de tarihte birçok örneği var” yorumunu yaptı.