Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev telefonda görüştü.

Azerbaycan, ‘dini nefret ve düşmanlığın kışkırtılması’ gibi gerekçelerle bugün (21 Ekim) 31 Türk vatandaşını ‘istenmeyen kişi’ ilan etti.
Gelişmenin akşamında Erdoğan ve Aliyev telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre görüşmede, ‘Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel gelişmeler’ ele alındı.
Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan’ın ‘kardeşlik hukukundan aldığı güçle işbirliğini daha ileri seviyelere taşıyacağı’nı belirtti.
Erdoğan, görüşmede Azerbaycan’ın bağımsızlığının 35’inci yıl dönümünü bir kez daha kutladı ve Aliyev’i Ankara’da düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı 13’üncü Zirvesi’ne davet etti.
Ne olmuştu?
Azerbaycan hükümeti, 21 Eylül’de yayınladığı yönetmelikle devlete ait ortaokullarda formasının bütünlüğünü bozan ve laiklik ilkesiyle bağdaşmayan kıyafetleri yasakladı.
Yönetmelikte ‘başörtüsü’ sözcüğü geçmiyor, herhangi bir dini kıyafete de doğrudan değinilmiyor. Ancak bazı medya kuruluşları ve din adamları, değişikliği okullarda başörtüsünün yasaklanmasına yordu. Tartışma daha sonra Türkiye ve İran’a da sıçradı; Azerbaycan hükümetine eleştiriler yöneltildi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğindeki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral ve bazı AKP milletvekillerinin ifadeleri üzerine 13 Ekim’de şöyle tepki gösterdi:
“Son dönemde Azerbaycan’a yönelik bu bilgi kampanyasının daha agresif, sistemli ve açıkça iftira niteliği kazanması; özellikle de Türkiye cumhurbaşkanı başdanışmanı statüsünü taşıyan bir kişinin ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin böyle bir kampanyaya katılması, konuya açıkça tepki göstermemizi zorunlu kılmaktadır.”
20 Ekim’de Azerbaycan, Türkiyeli yedi kişi hakkında ‘anayasal düzenin zorla değiştirilmesine yönelik çağrılarda bulunmak’ ve ‘dini nefret ve düşmanlığı körüklemek’ suçlamasıyla yakalama kararı çıkardığını duyurdu.
Liste şöyle:
- Rıdvan Kaya: Haksöz dergisi ve Haksöz Haber internet sitesinin yazarı.
- Zekeriya Ceran: Abdullah İmamoğlu adıyla tanınan, Köklü Değişim yazarı ve Değişim TV sunucusu.
- Fatih Tezcan: Analiz Merkezi internet sitesinin kurucusu ve Fatih Tezcan’la Analiz Merkezi programının yapımcısı.
- Ahmet Şanlı: Ahmet Şanlı Hukuk Bürosu’nun yöneticisi.
- Fahrettin Taşkaya Saral: Araştırmacı.
- Abdurrahman Tumer: Aynı isimli Facebook hesabının sahibi.
- Alparslan Tanrıkulu: Moderatör ve sporcu.
Bugün de 31 Türk vatandaşı Azerbaycan’da ‘istenmeyen kişi’ ilan edildi:
- Ahmet Barış İyison – İyison Medya
- Cem Özyurt – Bloger
- Akın Duru – TV8 ve Acunmedya çalışanı
- Dursun Eker – File Prodüksiyon
- Adem Özköse – Gazeteci
- Muhammed Emin Yıldırım – Gazeteci
- Cüneyt Sezer – Bloger
- Serhat Koyuncu – İnternet ünlüsü
- Mikail Ayyıldız – Araştırmacı
- Ahi Aratoğlu – Araştırmacı
- Muharrem Çavuş – Eski AKP Boğaziçi Gençlik Kolları başkanı
- Fatih Erbakan – Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı
- Yahya Uğraş – HÜDA PAR
- Aydın Binboğa – İktisatçı
- Hakkı Eren – Haberci
- Sait Seyitoğlu – HÜDA PAR
- Prof. Dr. Mehmet Boynukalın – Marmara Üniversitesi
- Okan Aytaş – Haberci
- Mert Armağan – Gazeteci
- Yaşar Yavuz – Yeni Şafak ve Diriliş Postası
- Ahmet Sırrı Arvas – Şair, haberci
- Yusuf Kaplan – Yazar
- Erdinc Teğmen – Erte Medya’nın sahibi
- Ahmet Çakar – Eski hakem, yorumcu
- Halil Atakan Ay – İlahiyatçı
- İsmail Kılıçarslan – TV NET ve Yeni Şafak yazarı
- Murat Şahin – Akit TV
- İrfan Kaya Ülger – Akit TV
- Fatin Dağistanlı – Akit TV
- Ömer Ulutaş – Toprak Partisi Genel Başkanı
- Ömer Faruk Gergerlioğlu – DEM Parti Milletvekili