Erdoğan kotayı düşürmüştü: NBŞ üreticilerine göre ithalatın önü açıldı

Nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticileri kotalarının düşürülmesi sonrası, sanayinin ihtiyaç duyduğu ürünün ithalatla karşılanacağını belirtti.

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünkü konuşmasında NBŞ kotalarının yüzde 5’ten yüzde 2.5’e indirileceğini açıklamıştı.

Türkiye yaklaşık 1 milyon ton civarında NBŞ üretim kapasitesine sahip. Kotanın yüzde 2.5’a düşürülmesi ile üretim 135 bin tondan 67 bin 500 tona gerileyecek.

Uzmanlar yüksek oranda NBŞ tüketiminin insan sağlığı açısından zaralı olduğunu belirtiyor.

Dünya’dan tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre NBŞ üreticileri, kotanın düşürülmesi ile sanayinin ihtiyaç duyduğu izoglukozun ithalatla karşılanacağını savundu.

Adı açıklanmayan üreticilerin yaptığı açıklama şöyle: “Bu ürün sağlık açısından zararlı ise kota tamamen kaldırılsın. Bu ürünün tüketimi yasaklansın. Fakat üretimini sınırlayıp ithalatın önünü açmak, Türkiye’de üretilen mısır yerine dışarıda üretilen mısırın desteklenmesi demektir. Kotanın düşürülmesi ile yurt içindeki sanayi tesisleri kapanacak. Üretim olmayacak. Ama ithalat artarak devam edecek. Yani üretim yerine ithalat desteklenecek.”

GDO gibi üretimi yasak, tüketimi serbest olacak

Dünyada şeker kamışı, şeker pancarı ve mısırdan üretilen şeker, Türkiye’de şeker pancarı ve mısırdan üretiliyor. Mısır şurubu yani NBŞ, şeker pancarından elde edilen şekerden daha ucuz ve nakliyesi daha kolay olduğu için üreticiler için daha düşük maliyetli, dolayısıyla daha kârlı.

Türkiye’de yasa ile genetiği değiştirilmiş (GDO) tohum kullanımı ve dolayısıyla genetiği değiştirilmiş ürünlerin üretimi yasak. Ancak yem sanayinde kullanmak üzere genetiği değiştirilmiş mısır ve soya ithalatına izin veriliyor. Böylelikle benzer bir durum NBŞ’de de uygulanmış olacak.

İddia: Cargill yönlendirdi

Hükümetin, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesine karar vermesinden sonra, dünyanın en büyük NBŞ üreticisi Cargill’in Şeker Kurulu’nun kapatılması ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik yönlendirme yaptığına dair haberler basına yansımış, firmanın bu yönde hükümete rapor sunduğu ortaya çıkmıştı.

Nişasta bazlı şekerde kota yüzde 5’ten 2.5’e iniyor

‘Şeker’ düzenlemesi Meclis’ten geçti: NBŞ kotası yüzde 5’e indi

Hükümetten ‘şeker’de iki düzenleme: NBŞ kotası düştü, üretim eksikliğine ‘ayar’

Başbakan ‘düzeltti’: Bakanlığın şeker fabrikalarını satın alması söz konusu değil

Gıda mühendisi Şık: Şeker fabrikalarının satışından gelecek para tedaviye gidecek

Erdoğan, ‘Şeker fabrikalarını sattırmaz’ beklentisini boşa çıkardı: Yapacağız

Bozdağ: Şeker fabrikalarının özelleştirilmeyeceğini hiç söylemedik

Çiftçinin şeker isyanı: Dana getirecem, inek getirecem, lan bırak yalan söyleme!

AKP sözcüsünden yalanlama: Erdoğan şeker fabrikaları satışına müdahale etmeyecek

Bulut, iddialı konuştu: Cumhurbaşkanı şeker fabrikalarının satışına izin vermez

Raporu var: Cargill şeker fabrikalarının satışı için hükümete üç senaryo çizmiş

Ağbal şeker fabrikalarını ’40 bin kere’ düşünmüş: Bunlar ‘sosyal özelleştirme’

Özelleştirmeye tepki: Anadolu’da ‘Cumhur ittifakı’na karşı ‘şeker ittifakı’ kuruldu

CHP’li Orhan: Şeker fabrikalarının satılması bir halk sağlığı sorunudur

Başbakan şeker fabrikalarını özelleştirmek için kararlı: Geri adım atmayacağız

CHP’li Ağbaba: Erdoğan ve Tiilerson’un gündemi şeker fabrikalarının satışıydı

Şeker-İş uyardı: Fabrikalar satılırsa nişasta bazlı şekere mahkum oluruz

İhale açıldı: Hükümet 14 şeker fabrikasını ‘davetli’ şirketlere satacak

İki ayda tamamlanacak: Hükümet 14 şeker fabrikasının satışı için harekete geçti