Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’den ‘vize serbestisi’ için Terörle Mücadele Kanunu’nun değiştirilmesi dahil beş kriteri daha yerine getirmesini isteyen Avrupa Birliği’ne yeni bir rest çekerek ya üyelik müzakerelerinin sonuca kavuşturulacağını ya da Türkiye’nin yeni bir yol çizeceğini söyledi.
Erdoğan, AB ülkelerine IŞİD üzerinden de ‘terörle mücadele’de gözdağı verdi.
‘Biz bu işi bitirdik ya’

‘Türk Siyasi Tarihinde Yerli ve Milli İrade Programı’ isimli bir organizasyonda konuşan Erdoğan, bundan önce, “Biz yolumuza, siz yolunuza” diyerek ‘gemileri yaktığı’ AB’yi Türkiye’nin içişlerine karışmakla suçladı.
Erdoğan, “Schengen meselesi, vize meselesi, biz bu işi bitirdik ya. İmzalarını attık. Şimdi çıktılar 72 madde öne sürdüler, sonra da terörü araya sıkıştırdılar. Müktesebatı göster bakalım. Nerede bu şart var? Güney Amerika’da Schengen’e üye olanlara uyguluyor musun? Birliğin Türkiye hakkındaki çarpık ve ikircikli tutumundan vazgeçmesini istiyoruz. Bunların sebebinin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Kimse başka bir şey anlatmasın” dedi.
AB’ye bir kez daha rest çeken Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde ya Avrupa Birliği ile ilişkileri nihayete kavuşturacağız ya da kendimize yeni bir yol çizeceğiz. Bizim tercihimiz yeni Türkiye’yi Avrupalı dostlarımızla çizmekten yana” diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye’nin ‘terörle mücadele’de tavrından geri adım atmayacağını vurgulayıp şunları söyledi: “Bana bak, siz ne zamandan beri Türkiye’yi idare etmeye başladınız? Kim size bu yetkiyi verdi? Bunlar nasıl demokrat, nasıl demokrasiye inanıyor, anlamak mümkün değil.”
IŞİD hatırlatması
Erdoğan’ın Türkiye’nin ‘terörle mücadele’de geri adım atamayacağını söylerken ısrarla IŞİD’e vurgu yaparak AB’ye de aynı tehdit altında olduğunu hatırlatması dikkat çekti.
“Biz iki tane gülücüğünüze bu vatanın değerlerini değişmeyiz, bunu biliniz. Bize milletimizin gülücüğü yeter. Biz uzun yıllardır terörle mücadele eden bir ülke olarak bu meselenin üstesinden geliriz ama Avrupa ülkeleri bu işin altından kalkamaz” diyen Erdoğan, AB’nin kendi değerlerini ayaklar altına aldığını dile getirdi.
Erdoğan, IŞİD’in Türkiye’deki saldırılarını hatırlatarak, şunları söyledi: “DAEŞ İstanbul’da iki ayrı ve diğerlerinde birer canlı bomba saldırısına maruz kaldık. Kilis şehrimize neredeyse her gün roket saldırısı yapılıyor. 130’u aşkın vatandaşımızı ve güvenlik görevlimizi kaybettik. Buna karşılık özellikle Kilis’e karşı saldırıları nedeniyle IŞİD’in 1300 mevzisini imha ettik. Yurt dışından örgüte yönelik katılımı engellemek için 48 bin 600 kişiye giriş yasağı koyduk. 3 bin 500 kişiyi sınır dışı ettik. 1507 kişiyi tutukladık.”