Erdoğan 180 derece dönüp şahin kesildi: Suriye'ye kara harekatı 'esas'mış!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, IŞİD’e karşı ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona soğuk yaklaşarak gittiği New York’tan, ‘Kara harekatı esastır’ diyerek döndü.

Erdoğan, New York dönüşü uçakta AKP’ye yakın bir dizi gazetenin temsilcileriyle söyleşisinde IŞİD’e karşı hava operasyonlarının yeterli olmadığını, kara, hatta denizden de harekat düzenlenmesi gerektiğini savundu:

‘Kara yoksa kalıcı olmaz’

erdogan bm3

”Yani siz böyle bir terör örgütünü sadece hava operasyonuyla bitiremezsiniz. Bir defa mütemmim güç karadır. Eğer karayla bağlantısı dışında bir de deniz varsa, deniz de buna dahil olur. Bütün olarak ele almak durumundasınız. Kara esastır; ben tabii asker değilim; ama hava lojistiktir. Karanın gitmediği yer hiçbir zaman kalıcı olmaz.”

‘Bu iş oturacak’

Yeni Şafak’tan İbrahim Karagül’ün aktardığında göre, Erdoğan Suriye içinde güvenli bölge oluşturulacağından da emin görünen tek lider. Cumhurbaşkanı, gazetecilerin ”Amerikalılar bu güvenli bölge konusuna bayağı mesafeliydiler” yorumuna ”Ona bakarsan, uçuşa yasak bölgede de önce sıcak değillerdi, güvenli bölgede de. Ama zannediyorum şimdi bu iş oturacak…” yanıtını verdi.

Erdoğan, ”Bundan sonraki süreç çok daha farklı olacak. Neden böyle diyorum; çünkü güvenli bölge Suriye tarafında oluşturulacak. Bir diğer taraftan, burayı güvenli kılabilmek için de uçuşa yasak bölgenin sürekli kontrolü gerekiyor” diye konuştu, BM Güvenlik Konseyi kararına da ‘gerek olmadığını’ savundu:

‘Güvenlik Konseyi safhası aşıldı’

”Güvenlik Konseyi kararı falan o safhalar artık aşıldı, geçildi. BMGK’da biz tabii IŞİD’i konuştuk. Konuşurken, Rusya da Çin de aynı kanaati paylaştılar, hiçbirisi ‘hayır olmaz’ demedi.”

Rusya ve Çin Esad konusunda net

Ancak Rusya ve Çin’in, Beşar Esad yönetimin Suriye üzerinde uçuş yapmasına engel olacak bir uçuş yasağına karşı çıktığı, sadece IŞİD karşıtı operasyona, temkinli bir biçimde dolaylı destek verdiği biliniyor.