Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Doruk Madencilik işçileri için “Firmaya yapacakları baskıyı bakanlığımıza, diğer bakanlıklara yaptı” dedi.

Eskişehir’deki Doruk Madencilik’te çalışan işçilerden bazıları maaşını, bazılarıysa tazminatını alamadığı gerekçesiyle düne kadar (28 Nisan) Ankara’da açlık grevindeydi.
İşçiler, iki kez Çalışma Bakanlığı’na yürümek istemiş, ancak polisin biber gazlı müdahalesi ve ablukasıyla engellenmişti.
Dün (28 Nisan) sendika ve işveren Çalışma Bakanlığı’nda görüşmüş, şirket bütün borçların ödenmesi için 15 gün süre istemiş, bakanlığın garantör olması üzerine sendika eylemi sonlandırmıştı.
Enerji bakanı, işçilerin eylemiyle ilgili sorulara yanıt verdi; firmanın durumu alışkanlık haline getirdiğini söyledi:
* Burası bir kömür santrali ve bir madeni var. Fakat maalesef bu santral alındığı günden bu yana bu sıkıntıları yaşadı. Firmanın başka işletmelerinde de başka sıkıntılar oldu. Ruhsat iptallerine varıncaya kadar müeyyideler de uygulandı.
‘Bu santral dışında teşvikten yararlanmayan kalmadı’
* Firma üzerinden işçilerin alacaklarının temin yoluna gittik. Özellikle yerli kömürden üretilen elektriğe alım garantisi verdik.
* Hedefimiz orada çalışan 30 bin işçimizin, işlerinin garantiye alınmasıydı. Ama kırmızı çizgimiz vardı. “İşçiye borcu olan santralleri bu teşvik programına almayacağız” dedik. Bu santral dışında da bu teşvikten yararlanmayan kalmadı. Sebebi de işçilere borçları.
‘Teşvikten istifade etmek için işçileri araya kattılar’
* İşçi kardeşlerimiz firmaya yapacakları baskıyı madenle alakalı olduğu için bizim bakanlığımıza, diğer bakanlıklara yaptı. Bu teşvikten firma istifade etmek için işçileri araya katmış oldu. Ama işçi borçları ödenmediği için teşvikten yararlanmayacak, bundan sonra da ödemezse de bu teşvikten yararlanamayacak.
* İşçilerin maaşını ödemesi gereken firma. Firma bunu 17 gün sonra ödediyse onların sorunu. Bazıları “Maden ruhsatlarını iptal edin” diyor. Şimdi oradaki ruhsatı iptal etsek işçi kardeşlerimize olur mu? Olmaz. Çünkü maden kapandığı zaman iş, istihdam yok, işçinin herhangi bir alacağı yok.
‘Yüzlerce ruhsatı vardı, 92’ye indi’
* Bu firmanın yüzlerce ruhsatı vardı, şu an 92’ye kadar inmiş durumda.
* (TMSF neden bu şirkete devretti” sorusu üzerine) TMSF sonuçta diğer bir sürü şirketi sattığı TMSF netice itibarıyla bir ara uygulama dolayısıyla ama bu firma büyük oranda çeke Cumhuriyeti’ndeki krediyi üzerine alarak çözdü dolayısıyla biraz da bizim dışımızda yurtdışında gelişen bir hadise…
Çalışma bakanına göre süreç başarıyla yönetildi
Madencilerin eylemi, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a da “Madenciler neden ziyaret etmediniz. Günlerce aç kaldı, gaz sıkıldı” diye soruldu.
Bakan şöyle yanıt verdi: “Kurtuluş Parkı’nda eylem yapan madencilerin temsilcileriyle görüştük. Onları bakanlığımıza davet ettik. Taleplerini işvereni karşılarına oturarak, yan yana getirerek bu süreci başarıyla yönettik. Biz işçi, işveren olsun; tüm emekçilerimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.”