'Eğitimli orta sınıf AKP otokrasisini reddediyor'

Berkin Elvan’ın cenazesi ve onu öldüren polis şiddetinin törenden hemen sonra tekrarlanması dünya basınında geniş yer buldu. Yabancı gazeteler polis şiddetine dikkat çekerken, Christian Science Monitor gazetesi “Türkiye’de eğitimli orta sınıfın, AKP’nin artan otokrasisini reddettiği” yorumunu yaptı.

‘Gezi’ye yol açan şikayetler katlanarak arttı’

berkinelvan

CNN: Berkin Elvan’ın ölümü derin üzüntü yarattı ve hükümete karşı öfkeyi taşırarak ülke çapında protestolara yol açtı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim konuşmalarında şimdiye dek Berkin Elvan’dan söz etmedi.

TIME: Türkiye’nin en büyük kentinde dün yaşananlar, İstanbullulara sadece geçen yaz düzenlenen hükümet karşıtı protestoları hatırlatmakla kalmadı; birçoklarına, o protestoları ateşleyen şikayetlerinin ortadan kalkmak bir yana katlanarak arttığını da hatırlattı. Esasında, haziran ayında İstanbul’un merkezinde patlak verip ülke çapına yayılan huzursuzluk hiçbir zaman tam olarak dinmemişti.

‘Bireysel özgürlüklerine sahip çıkıyorlar’

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: Türkiye’deki protestolar bir öfke patlaması gibi görünebilir. Fakat bu gösteriler esasında, refah düzeyini bireysel özgürlüklerle bağlantılı gören eğitimli orta sınıfın sağduyusunu ifşa ediyor. Bu eğitimli orta sınıf, iktidardaki AKP’nin alttan alta artan otokrasisini reddediyor. Hakkını vermek gerekir ki, Erdoğan Türkiye’nin ekonomisini iki kattan daha fazla büyüttü. Türkiye tarihinde ilk kez, nüfusun çoğunluğu orta sınıf mensubu. Bu kişiler, geleceklerini tanımlamak için eski model siyasetçilerden ziyade birbirlerine güveniyor. Bunun sonucunda, adalet, güven ve şeffaflık gibi meselelere odaklanan bir taban hareketi ortaya çıkıyor.

‘Berkin, cezasızlığın sembolü’

tag-reuters.com,0000-binary_LR1EA3C1925JZ-BASEIMAGE

THE NEW YORK TIMES: Polisin gaz fişeğiyle öldürülen çocuğun cenaze yürüyüşündeki muazzam üzüntü ve hükümet karşıtı öfke, bir kez daha yetkililerle çetin bir karşılaşmaya dönüştü.

THE GUARDIAN: Polisin cenaze bitince yas tutanlara biber gazı ve tazyikli su sıkması, yetkililerin bu ay sonunda başlayacak bir dizi seçimin öncesinde en ufak bir huzursuzluğa izin vermeyeceğinin göstergesiydi. Erdoğan’ın saygınlığı ailesi ve yakınlarının bulaştığı yolsuzluk skandallarıyla parçalanıyor.

THE INDEPENDENT: Berkin Elvan, protestocular için polisin ve hükümetin cezadan muaf tutulmasının yeni bir sembolü haline geldi.

‘Berkin’i devlet öldürdü’

Öte yandan, Britanya’nıun özerk televizyon kanalı BBC de Berkin’in babası Sami Elvan’la bir söyleşi  yaptı. Elvan, “Oğlumun devlet tarafından öldürüldüğünün hatırlanmasını istiyorum. Henüz 14 yaşındaydı. Ekmek almaya giderken öldürüldü. Siyasi bir sembol olarak hatırlanmasını istemiyorum” dedi.