Britanya’nın prestijli dergilerinden Economist, Türkiye’deki son gelişmeleri Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonla değerlendirdiği ‘Elveda Cumhuriyet’ başlıklı yazısında CHP için “Donakalmış bir izleyiciye dönüştü” ifadesini kullandı.
![cumhuriyet](https://www.diken.com.tr/wp-content/uploads/2016/11/cumhuriyet-1.jpg)
Fotoğraf: DHA
BBC Türkçe’nin derlediği habere göre darbe girişiminin ardından OHAL’le birlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararnamelerle ülkeyi yönettiğini ve 100’ü aşkın gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlatan dergi, medyanın çoğunun hükümet yanlıları tarafından kontrol edildiğini, neredeyse tamamının da susturulduğunu ya da sindirildiğini belirtti.
“31 Ekim günü bastırma harekatı, modern Türkiye’nin tarihi kadar eski, laik sol Cumhuriyet gazetesini de vurdu” diyen Economist, savcıların Cumhuriyet’i hem Gülen Cemaati hem de PKK ile ilişkilendiren iddialarını çoğu gözlemcinin ‘deli saçması’ olarak gördüğüne ve gazetenin Gülen Cemaati’ni şiddetle eleştiren bir çizgide olduğuna dikkat çekti..
Buna karşılık AKP’nin 2013’te arası bozuluncaya kadar 10 yıla yakın bir süre Gülen’le ittifak içinde olduğuna işaret edildi.
‘Erdoğan yetkilerini artırmayı umuyor’
Dergi, “Türkiye’nin güçlü adamı” diye tanımladığı Erdoğan’ın bir yandan İslamcılar bir yandan milliyetçiler arasındaki desteğini büyütmeyi ve bu ittifak sayesinde 2017 yılında bir referandumla yetkilerini artırmayı umduğunu yazdı. Ölüm cezasını geri getirme planlarının yeniden gündeme gelmesinin Türkiye’nin AB üyelik görüşmelerinin de sonu olacağı savunuldu.
‘CHP sadece izliyor’
Ana muhalefet partisi CHP’ye de değinen Economist, partinin ‘donakalmış izleyici’ye dönüştüğünü öne sürdü: “Darbe girişimi sonrasında ulusal coşkunun rüzgarına kapılan Cumhuriyet Halk Partisi şimdi şok etkisiyle donakalmış bir izleyiciye dönüştü.”
Dergideki yazı, “Bu ön gösterim dönemi bittiğinde olacakları bildirecek eleştirel tek bir medya kalmamış olabilir. Resmi Gazete memnuniyetle bu boşluğu dolduracaktır” diye son buldu.