MİT TIR’ları haberleri nedeniyle ‘casusluk’ suçlamasıyla tutuklanıp Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ nedeniyle tahliye edilen gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün saat 10:00’da Çağlayan Adliyesi’ndeki 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilecek.

Fotoğraf: Reuters
Basına ve izleyiciye kapalı görülecek dava için Dündar’a destek amacıyla saat 9:30’da adliye önünde buluşulacak.
25 Mart’ta görülen ilk duruşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT davaya müdahil olmuştu. Salona izleyici alınmazken, davaya gizlilik kararı getirilmişti. Bu karar üzerine davayı takip eden vekiller salondan çıkmayınca duruşma 1 Nisan’a ertelenmişti.
Dündar, bugünkü duruşma öncesi Twitter hesabından “Çağlayan’a, bir kez daha, despotizme karşı basın özgürlüğünü ve hukukun üstünlüğünü savunmaya gidiyoruz” diye yazdı.
Çağlayan'a,bir kez daha,despotizme karşı basın özgürlüğünü ve hukukun üstünlüğünü savunmaya gidiyoruz.
Tarihte hep kazandık;yine kazanacağız— Can Dündar (@candundaradasi) April 1, 2016
Adalet Sarayı değil, Özel Tim karargahı..
3 barikatı aşarak girebildik.
Korku dağları bekliyor anlaşılan.. pic.twitter.com/W1gCjsYYiq— Can Dündar (@candundaradasi) April 1, 2016
Ne olmuştu?
Cumhuriyet gazetesinin 29 Mayıs 2015 tarihli nüshasında ‘İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar’ manşetiyle MİT’e ait TIR’larla Suriye’deki gruplara silah gönderildiğine dair bir haber yer almış, habere savcılık dosyasından alınan görüntüler de eklenmişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki gün sonra haberin yapılmasını ‘casusluk faaliyeti’ diye niteleyerek “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmişti. Haberi yapan, bedelini ağır ödeyecek. Öyle kolay bırakmam onu..” diye konuşmuştu.
Erdoğan’ın bu sözleri üzerine Dündar ve Gül hakkında ‘askeri ve siyasi casusluk’ suçlamasıyla dava açılmıştı.
26 Kasım 2015’te ifadeye çağrılan Dündar ve Gül, aynı gün tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatlarının ‘tutuklama kararıyla kişi güvenliği ve özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgülüğü, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiği’ gerekçesiyle yaptıkları başvuruyu haklı bularak Dündar ve Gül’ün tahliyesine karar vermişti. İki gazeteci, 26 Şubat’ta tahliye edilmişti.
Erdoğan ise AYM kararıyla ilgili “Ben Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım o kadar ama kabul etmek durumunda değilim. Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” demişti.