Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika ülkelerindeki M çiçeği virüsü salgınının kontrole alınıp durdurulabileceğini söyledi.
DSÖ, 14 Ağustos’ta M çiçeği virüsünü ‘uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu’ ilan etmişti.
Örgüt, M çiçeği virüsünü kontrole almak için başlatılan küresel stratejik hazırlık ve müdahale planına ilişkin açıklama yaptı. Mevcut plan kapsamında DSÖ üyesi ülkelere 23 Ağustos’ta bilgi verildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün plan hakkındaki açıklaması şöyle:
“Plan kapsamında Eylül 2024-Şubat 2025 dönemini kapsayan altı aylık dönemde DSÖ, üye ülkeler, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) gibi ortaklar, topluluklar ve araştırmacılar gibi kurumların virüse müdahalesi için 135 milyon dolar tutarında bir finansmana ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. DSÖ, plan kapsamında gerçekleştirilmesi gerekenler için yakında bir fon çağrısı yapacak.”
Ghebreyesus tarafından hazırlanan planda geçici ve kalıcı tedbirler dışında kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerine de yer verildi. Bunlarla beraber virüs hakkındaki araştırmalara da devam edilecek.
DSÖ yeni planlamayla test ve aşılara eşit erişimin sağlanmasını, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesini, toplumların salgın önleme ve kontrol sürecine aktif olarak katılmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Virüsün yayılmasını önlemek içinse son vakaların yakın temaslıları ve sağlık çalışanları gibi en yüksek risk grubundaki kişiler aşılanacak.
Örgüt, virüse karşı müdahalede koordinasyonu artırmak için çok çeşitli uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel ortaklarla çalıştığını bildirdi.
Ghebreyesus, virüs için “Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir” dedi.
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüs vücutta lezyonlara ve döküntülere neden oluyor. Bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak veya vücut sıvılarıyla temasta bulunmak virüsün bulaşma riskini artırıyor.
Hastalığın bilinen bir özel tedavisi yok. Doktorlar enfekte kişilere antiviral ilaçlar veriyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.