Türk Hava Yolları (THY), Ajet Pegasus ve SunExpress İran dahil beş ülkeye uçuşları 9 Mart’a kadar askıya aldı.
Ayrıca Pegasus 12 Mart’a, THY de 20 Mart’a kadar İran seferlerini durdurdu.

ABD ve İsrail, 28 Şubat’ta İran’a geniş çaplı hava harekatı başlatmış, İran’ın İsrail’e ve ABD üslerine misillemesiyle savaş bölge ülkelerine yayılmıştı. Saldırıların ilk gününde İran’ı 37 yıldır yöneten Ayetullah Ali Hamaney ve çok sayıda İranlı üst düzey isim öldürülmüştü.
Türkiye İran dahil beş ülkeye 6 Mart’a kadar, dört ülkeyeyse 3 Mart’a kadar uçuşları iptal etmişti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıkladığına göre söz konusu havayolu şirketleri İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün’e olan uçuşları 9 Mart’a kadar durdurdu.
Bakan, İran, İsrail, Irak, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Suriye’de (Halep hariç) hava sahalarının kapalı olduğunu söyledi.
Bölgede Umman, Ürdün ve Suudi Arabistan da kısmi uçuşlar sürerken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde hava trafiği kontrollü ve sınırlı şekilde devam ediyor.
Uraloğlu X’ten şu açıklamayı yaptı:
“Bugün itibarıyla THY, AJet, Pegasus ve SunExpress tarafından İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün uçuşları 9 Mart gün sonuna kadar durdurulmuştur. Ayrıca, İran seferleri kapsamında Pegasus Hava Yolları 12 Mart , Türk Hava Yolları ise 20 Mart tarihine kadar bu ülkeye olan seferlerini programdan çıkarmıştır.
Hava sahalarındaki gelişmelere ilişkin günlük değerlendirmeler kapsamında Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE uçuşları bugün gerçekleştirilmeyecek. Ayrıca İstanbul Havalimanı’nda dört, Muğla Dalaman Havalimanı’nda iki, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaysa bir Irak Havayolları uçağı yatıda bulunmaktadır. Toplam Yedi uçak için yatı durumu söz konusu olup süreci ilgili birimlerle koordineli şekilde takip edilmektedir.
Öte yandan bugün itibariyle Tahran Havalimanı’nda Türk Hava Yolları ve Pegasus’a ait iki uçağımız, Irak’ta ise Tailwind Havayolları’nın kiralık bir uçağı bulunmaktadır. Diğer yandan; Nahçıvan Uluslararası Havalimanı’na düşen İHA sonrası Azerbaycan Hava Yolları’na ait iki ayrı yolcu uçağının Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı’na inişi planlı bir şekilde gerçekleştirilmiş; uçakta bulunan yolcularsa emniyetli bir şekilde karayoluyla Nahçıvan’a ulaştırılmıştır.”